Klíčové body v astrologii

25.09.2017 17:03

Hank Friedman

 

Jak jsem již dříve psal na tomto webu, při používání védské a západní astrologie věnuji při své praxi zvláštní pozornost planetám a ascendentu, když jsou ve stejném znamení jak v tropickém, tak i v siderálním zodiaku. Nazývám to klíčovým bodem1.

 

Úvod k zodiaku

Pro ty, kteří právě začínají, je důležité vědět, že západní astrologové používají tropický zodiak, kde 12 znamení zodiaku definováno podle Slunce v ročních obdobích. Místo na obloze, kde je Slunce, když prochází rovníkem na sever (první jarní den na severní polokouli), je definováno jako 0 stupňů znamení Berana, zatímco když je Slunce nejvíce na sever (tj. první letní den) označuje začátek znamení Raka atd.

Védičtí astrologové na druhou stranu umísťují dvanáct znamení pomocí samotných hvězd. Nejčastěji se spoléhá na hvězdu jménem Spica, která označuje začátek znamení Vah. Astrologický software to nazývá lahiri ajanámša (nebo čitra-pakša ajanámša).

Před lety, když jsem zkoumal do hloubky, jakou ajanámšu použít, měl jsem mystickou vizi. Díval jsem se na půlnoční oblohu v první siderální den Berana a uviděl jsem nad hlavou zářící hvězdu. Uvědomil jsem si, že je to Spica a když jsem se probral, zjistil jsem, že lahiri ajanámša je založena na této hvězdě. Mnohem později jsem zjistil, že na velkém konkláve v Indii všichni špičkoví džjótišové rozhodli, že lahiri je nejpřesnější ajanámša.

V roce 285 se oba zodiaky shodovaly. Kvůli kolébání Země se rovnodennosti precesně pohybují, takže se oba zodiaky začaly rozbíhat. Postupem času roční období probíhají dříve. Např. v první jarní den Slunce nyní prochází souhvězdím Ryb, zatímco my říkáme, že vstupuje do Berana.

 

Použití zodiaků:

Podle svých bohatých zkušeností se zodiaky zjišťuji, že oba fungují pro různé účely.

Ale jsou to jenom moje názory a nemám žádnou potřebu, je vnucovat druhým. Zjistil jsem, že:

 

 

Tropický zodiak označuje:

Temperament a psychickou dynamiku, a proto je nejužitečnější pro psychologickou a fyziologickou astrologii, včetně posouzení kompatibility mezi lidmi.

 

Siderální zodiak označuje:

Sílu nebo oslabení planet podle znamení (např. posuzuji planetu jako silnou tím, že je svém znamení siderálního zodiaku.

 

Vládci znamení. Pamatujte, že všechny starověké astrologie používaly pouze planety od Slunce po Saturn, védská astrologie mnohem, mnohem více používala vládnoucí znamení než astrologie západní, kde jsou dokonce často ignorována, často proto, že vládcovství je přesněji určeno při použití siderálního zodiaku.

Některé horoskopy nemají žádné prvky ve stejných znameních zodiaku, protože rozdíl mezi zodiaky je nyní kolem 24 stupňů, takže pokud jsou všechny prvky horoskopu kolem 22 stupňů nebo níže, pak žádné klíčové body nejsou.

Z toho plyne, že všechny prvky jsou spojené se dvěma znameními, s tropickým znamením a s tím před ním. Zjistil jsem při své práci s lidmi, že je to velmi patrné. Kromě mnou často uváděného rozdílu mezi Štír-Váhy a Štír-Štír, ukazuje každé znamení podobné míchání.

Např. Barack Obama je mnohem méně dominantní než většina čistých Lvů, protože jeho Slunce se přemisťuje zpět do siderálního Raka.

Ale když je planeta ve stejném znamení v obou zodiacích, potom kvality znamení zdůrazní a posílí.

Donald Trump je vynikajícím příkladem osoby se silnými klíčovými body.

Především jeho Mars vychází ve Lvu v obou horoskopech a jeho urputnost, šoumenství a vytrvalost jsou pozoruhodné.

Ale asi nejdůležitější klíčový bod v každém horoskopu je, když je klíčovým bodem ascendent. To znamená, že všechny vládci domů jsou identičtí v obou zodiacích (za předpokladu, že použijeme buď domy ekvální nebo domy celých znamení).

Trump má také ascendent ve Lvu v obou zodiacích. Hvězda Regulus – královská – vychází v jeho horoskopu, tj. král Donald, který očekává, že se mu bude každý klanět.

Zkuste si vypočítat horoskop narození pomocí tropického horoskopu a siderálního (s lahiri ajanámšou) a poznačte si, které prvky zůstávají ve stejných znameních a věnujte jim zvláštní pozornost.

Jejich shodné umístění uděluje nejčistší vyjádření znamení, ve kterém se nachází a budou také značně ovlivněny i postavením planety, která vládne tomuto znamení.

Opět, jako příklad – Slunce vládne ascendentu a Mars je ve Lvu v horoskopu Trumpa. To, co je nejpozoruhodnější na Slunci je, že je v konjunkci se severním uzlem, nazývaným ve védské astrologii Ráhu.

Osoba, která má Ráhu v těsné konjunkci se Sluncem, může zkvétat a mlátit kolem sebe, jak on to dělá, má velmi domýšlivý náhled na sebe sama a má potíž naslouchat druhým; a také dokáže sebe velmi klamat. Zatímco tato konjunkce poskytuje výjimečné úsilí pro úspěch, často také nespokojeně opouští domov, a chce více.

Takže postavení klíčového principu ascendentu a Marse dělá Trumpa obzvláště citlivého na působení severního uzlu (Ráhu).

A ještě jednou – hodnota zaznamenaných klíčových principů v horoskopu je významná.

-----------

1 Autor používá anglické slovo keystone, tedy svorník. 

 

https://www.learnastrologyfree.com/keystone.htm

Přeložil: Jaroslav Holeček 2017