Asteroidy Ceres a Pallas Athena

10.03.2023 15:31

Podle knihy Vladimíra Sládečka upravila Jana Muroňová.

Přednáška na schůzce ostravských astrologů, Dům techniky Ostrava-Mar.Hory 10.3.2007

 

Astronomický význam asteroidů

Byly objeveny počátkem 19. stol. Asteroidy krouží mezi Marsem a Jupiterem. Nejznámější jsou Ceres, Pallas, Juno a Vesta. Ceres byla objevena 1801, průměr 700km.

 

Astrologický význam asteroidů

Rozšiřují a doplňují ženský archetyp, návrat a znovuzrození původních ženských rolí.

Tradiční ženské role: Luna – matka, Venuše – milenka

rozšiřují o nová mystéria, která přichází v současné době.

Návrat Chirona, Černé Luny - Lilit

 

Filosofie asteroidů

Ženy se začínají projevovat v dříve ryze mužských oblastech – politika, umění, věda, sport.

V povolání uplatňují stejné vzdělání, tvořivost, inteligenci.

Je tady důležité naučit se rozlišovat a cítit rozdíl mezi mužskou, aktivní a prosazující se energií a ženskou, jemnou, citlivou, vnímavou, přijímající.

20. stol. přináší zrovnoprávnění žen, ženy získávají přístup ke vzdělání, uplatňují se v zaměstnání, vstupují do politiky, rozvíjí sport. Muži přijímají ženské role, partnerské vztahy jsou rovnoprávné.

Ceres, Pallas, Juno a Vesta reprezentují tyto náhledy

 

Filosofie – mystika

Dříve hluboce utajovaná mystéria jsou veřejně přístupná. Je to další krok lidstva k rozšířenému vědomí – dosud máme aktivních jen 13% mozkových buněk. Éra Vodnáře probouzí nová mozková centra, zvětšuje se psychické vědomí, což koresponduje se vstupem Asteroidů do vědomí lidí. Je to nová šance pro znovuzrození do kolektivního vědomí. Lidé mají volbu. Buď ideály bratrství, přátelství, sociální vědomí nebo chaos, anarchie, bezhlavý skok do nového, bez vypořádání se se starým.

 

Pozice asteroidů Chirona, Ceres, Pallas, Juno a Vesty v našem horoskopu popisují naši osobní cestu, kterou můžeme vyvolat tuto patřičnou proměnu.

 

Jsme v přechodném období dějin a astrologové potřebují asteroidy, protože dosud známé planety nedovedou vysvětlit nebo dostatečně popsat stávající situaci.

 

Ceres - Démétér symbolizuje:

  • Mateřství – matku, jejíž svět se točí jen okolo jejích dětí
  • Sklizeň – symbolem je pšeničný nebo obilný snop, pluh, srp
  • Mystérium – Venušin pahorek – zasvěcení do lůna matky

Zachování života probíhá na úrovni potrava, příbytek, citová podpora

 

Ceres je astrologicky nejvíce prozkoumaná

Ceres jako univerzální matka, vede k sebeuvědomění. Při zdravém postavení člověk dovede kombinovat doby činnosti a uvolnění.

Ceres jako symbol Panny – ukládání sklizně - ta, která třídí, vyděluje, odhazuje. Je symbolem matematické, analytické inteligence (ta, která analyzuje a pitvá)

 

Ceres jako univerzální matka

Astrologicky je nejvíce prozkoumána. V tranzitech ukončuje nebo začíná nové období.

Pod vliv Ceres patří

  • sex, plození, těhotenství, narození, potrat chtěný i samovolný, kojení, pohyb vajíčka
  • puberta, počátek menstruace, menopauza, gynekologické zdraví žen, kontrola početí
  • vztah rodiče/dítě a dítě/rodiče, osaměle stojící otec osaměle stojící matka, prarodiče, adoptivní rodiče péče o přiměřenou činnost těla
  • péče o cvičení v těhotenství, práva dítěte, práva matky, jesle, školky, zneužívání dítěte, hluboké rodinné svazky a kořeny komuny, rodinné klany, kmeny, péče o kojence, výchova dítěte, porodní asistentky.
 

Genová technologie

Dnešní doba přináší změny pohledu na umělé oplodnění, snahu některých žen mít dítě bez partnera, stoupá počet mužů, kteří si adoptují dítě, jsou schopni je sami vychovávat, přejímat za ně zodpovědnost, zůstat doma, zatím co manželka pracuje a vydělává.

 

Ceres jako živitelka, sklizeň

Ceres – symbol Panny – ukládání sklizně (ta, která třídí, vyděluje, odhazuje)

symbol matematické, analytické inteligence ( ta, která analyzuje a pitvá )

V horoskopu má vztah k výživě

Ceres vládne rozdělování, přípravě a podávání pokrmů.

Bývá zdůrazněna v horoskopech mnoha zemědělců, rolníků, číšníků, servírek, kuchařů a kuchařek – Ceres v Panně

Má vztah k přírodě, zemědělství, zahradnictví

Patří sem ekologie, botanika, roční období, lesní a zahradní kultury, školky, semena, žně.

Ovládá profese

zemědělec, zahradník, kuchař, pekař, číšník, hostinský, společenství, poradce výživy, upevnění zdraví a léčení pomocí výživy, diety, byliny. Nadváha. Chov a cvičení zvířat, zvěrolékař, trenér, krotitel.

 

Péče o přiměřenou činnost těla zájem o osobní zdraví, hygienická pravidla, potrava jako lék, vitamíny, léčivé byliny, vegetariánství. Z astromedicínského hlediska pod tento vliv spadají nemoci žaludku, střev, poruchy trávení, výměny látek

Zájem o dělníky, odborová hnutí, sociální organizace nezaměstnanost – dělníci, odbory, neschopnost pracovat, odstupné

producenti, obchodní zboží, suroviny, konzumenti, workoholíci, otroci práce.

Při nesouladných aspektech v radixu nebo i v tranzitech, vede stávky a jiné protestní formy.

Princip přizpůsobení za účelem přežití.

 

 

Ceres ve znameních

Beran

Snaha o osobní nezávislost, umí v nezávislosti podpořit i jiné, má se naučit vyslechnout myšlenky, poznatky a zážitky jiných, se kterými přichází do styku. Práce s mládeží.

Nerovnováha a nemoc se může vyskytnout u dítěte pokud cítí, že vychovatel utlačuje jeho osobnost i když ještě není zralé osobně převzít za sebe zodpovědnost.

 

Býk

Podněty dostává jen pomocí fyzických prvků. Snaha o stabilizaci ve všem. Pomáhá jiným domoci se majetku, aby i oni byli soběstační. Pro své sebevědomí a sebeuznání potřebuje se materiálně zaopatřit.

Do nerovnováhy se dostává když přecení ztotožnění se s hmotou a následkem strachu z nedostatku hamižně hromadí materiální hodnoty.

 

Blíženci

Jejich síla je v komunikaci, potřebují hovořit i naslouchat. Tím si uvědomují sami sebe, svou chytrost a intelektové schopnosti. Posilují jiné, když jim předávají různé poznatky, vědomosti.

Vnitřní vyrovnanost se ztrácí, když dostávají pocit intelektuální nedostatečnosti, když se domnívají, že nedělají dobrý dojem na druhé osoby, že nemohou jiné ovlivnit verbálně.

 

Rak

Silně se váže na matku, potřebuje pocit jistoty a lásky. K pocitu jistoty potřebuje prokazovat city a ovládat emoce. Nevyrovnanost způsobuje, jeli v dětském věku osobě odňata příchylnost nějaké blízké osoby, nebo je li nevhodně zasypávána láskou a příchylností.

Důsledek – požaduje příliš mnoho od jiných, je emocionálně závislý, z čehož pak mohou vzniknout psychické škody.

 

Lev

K sebepochopení potřebuje něco vytvořit, sdělit, posílit hrdost. Již od dětství mohou rodiče posilovat hrdost, sebedůvěru ve vlastní vlohy, vlastní sebehodnocení. Později v životě pak může podporovat jiné v rozvoji jejich vloh a zanechat tak trvalý dojem ve svém okolí.

Pokud se toto vše nedaří, pak to může nepříznivě ovlivnit sebedůvěru.

 

Panna

Toto postavení je silné. Osoba má velkou potřebu dokonalosti, touhu posloužit, dosáhnout příkladných výkonů.

Sebevědomí se podpoří zručností a pocitem užitečnosti v zaměstnání.

Narušená vnitřní vyrovnanost vznikne, je li osoba stále kritizována, bez ohledu na svou snahu. Hledá pak nedokonalost u jiných.

 

Váhy

Sebedůvěru posílí soulad v partnerství a soulad s okolím. Matka vychovává skrze vlastní vztah – příkladem. Tím může probouzet cit pro bližní, jak správně spolupracovat ve vztahu, jak je možno vzájemně na sebe působit a vzájemně se ovlivňovat.

Nevyrovnanost se může objevit, když se člověk příliš upne na jiné, když snahu po uznání postaví nad vlastní svobodnou vůli.

 

Štír

Pro zdravý vývoj je nutný velmi intenzívní a hluboký emocionální vztah. Ve výchově je nutné naučit se emočně ovládat, dát důraz na emocionální povinnost k druhým. Transformovat vnitřní negativitu a nedůvěřivost v léčivou sílu lásky.

Nevyrovnanost se ukáže, když se začnou objevovat pocity izolace jako sobectví, závist, žárlivost, hněv a pomstychtivost.

 

Střelec

Potřebuje velký prostor ke svobodě, volnosti, bádání a rozšiřování duchovního obzoru již od dětských zážitků. Projevuje se vztah k fyzickému a duchovnímu růstu, hledání vlastního já. Může působit jako duchovní učitel, guru. Může rozvíjet nějakou filosofickou soustavu, ve které najde smysl života.

Selhání v tomto směru může snadno vést k přesvědčení, že život je bez hlubšího smyslu, z čehož pak vzniká bloudění bez cíle.

 

Kozoroh

Dosahování něčeho vlastní silou přináší uspokojení. Již jako malé dítě se cítí zodpovědný za své jednání, plány, organizaci času. Může zde být vědomí cíle a jeho dlouhodobé sledování, uskutečnění.

Ve výchově jiných upřednostňuje vštípit smysl pro vlastní zodpovědnost a zároveň prakticky ukázat cestu k úspěchu.

Nevyrovnanost může vzniknout, když tato osoba touží po oblibě a usiluje o uznání. To vede k syndromu, že člověk vystavuje na odiv to, čeho již dosáhl, aby tím udělal dojem na jiné, získal jejich uznání.

 

Vodnář

Velká potřeba svobody ve vztahu. Pro upevnění sebevědomí potřebují jít vlastní, mnohdy neobvyklou cestou. Své zájmy prosazují formou poučování.

Dítě potřebuje ke svému vývinu řád, vnitřní kontrolu a sebekázeň. Přílišná svoboda vede k nevyrovnanosti, což se může projevit jako vzpoura bez příčiny.

Nedostatky, případné výstřednosti, potřebují přijmout. Potřebují se naučit brát ohled na práva jiných.

 

Ryby

Pro vnitřní uznání potřebují nezištně sloužit jiným, bez očekávání protislužby. Lidem pomáhají soucitem, nebo že v nich probudí víru v univerzální lásku. Poznání nadsmyslné skutečnosti. Pociťuje více spokojenosti, když jsou spojení citově s realitou. Výchova spolucítěním s jinými.

Duševní nevyrovnanost může způsobit ztráta emoční podpory, ztráta ujištění o vlastní ceně. Z toho vzniká pocit bezmocnosti a bezradnosti, což způsobuje syndrom obětního mučedníka.

 

 

Ceres v domech

1. dům

Zde je promítána vlastní osobnost, pro jiné přitažlivá, sympatická. Pečuje o jiné. Je možné se ztotožnit s rolí vychovatele, živitele dětí.

Pro tuto osobu může být nutné, že v některém období života bude zaopatřovat sám sebe.

 

2. dům

Zde se promítá vnitřní potřeba zabývat se ochranou, výživou a penězi pro své nejbližší. Rád nakupuje a obklopuje se předměty, na kterých může být závislý.

Osvobození je v nezávislosti.

 

3. dům

Životní nutností se stávají informace. Za tím účelem propojuje přátelé, známé, příbuzné.

 

4. dům

Postavení může být ideálním obrazem matky, pečující o domov a rodinu. Velmi významná je rodičovská role. V univerzálním smyslu se člověk pokládá za matku celého světa. Je li Ceres v blízkosti IC může člověk v průběhu života prožít ztrátu a znovunalezení svých bližních. Řeší téma uznání.

 

5. dům

Pečuje o děti, děti vyvolávají silné emoce. Má zájem o krásná umění, zálibu v hrách, vyhledávání riskantních situací.

 

6. dům

Hlavní náplní života je práce – služba. Vyniká v oblasti výživy, zdraví, má léčitelské schopnosti. Tato pozice může také ukazovat snaživé, pracovně činné rodiče, nebo lidi se silnou pracovní morálkou.

 

7. dům

Naznačuje potřebu pečovat o svého životního druha, družku. Některý z rodičů se stává vzorem pro partnerské vztahy a potřeby. Je zde nebezpečí partnerské závislosti. Bezmezná láska

 

8. dům

Síla se získává intenzivními vrcholnými zážitky, hlubokou emocionalitou, sexualitou či péčí o umírající.

 

9. dům

Touží po vědění, svobodě, pravdě, cestování. Má zájem o vývojové filosofie, o otázky základních lidských potřeb. Tito lidé se stávají filosofy, uctívají všechno obživující, matku – Marii nebo nějakou jinou bohyni.

 

10. dům

Vyžívá se v péči o jiné v rámci svého povolání nebo sociálního postavení. Povolání a práce může přinést uspokojení zvláště ve veřejnosti, dětských ústavech, zdravotních zařízeních, v odvětví výživy, potravin. Rodič může svojí ctižádostí zatížit dítě a emočně ho vydírat.

Lidé s Ceres v 10. domě se musí naučit mít rádi sami sebe ne za to, co jsou, ale za to, co konají.

 

11. dům

Mateřská péče se rozšiřuje na celý kolektiv, na větší rodinné vztahy, skupiny matek, dětské útulky, společnosti. Toto postavení může znázorňovat vznik nových humánních ideálů a vizí. Významné je udržování přátelství. Právní zástupce.

 

12. dům

Ukazuje karmická témata ve vztahu zodpovědnosti k rodičům, ve vývoji soucitu pro trpící bližní. Může naznačovat také ztrátu rodičů nebo dětí, jejich nemoc, zapuzení. Klíčem ke zmírnění vlastního trápení může být láska a soucit k lidem v nouzi a útrapách. Z postavení Ceres ve 12. domě lze usuzovat na podporu od celého vesmíru. Nezištnou láskou je možno přijít k vyšším skutečnostem.

 

 

Aspekty Ceres

Ceres – Slunce

Dává silnou osobnost v roli otce nebo matky. Má rád jiné, pečuje o ně. Postavení dává silný vztah k rodinným záležitostem, ke zhotovování a přípravě pokrmů, pro humánní služby poskytované jiným. V některých případech tato konfigurace naznačuje práci s umírajícími. Také schopnost dosáhnout produktivní a plodné úspěchy v povolání.

Konfliktní potenciál naznačuje rozpor mezi osobní svobodou a touhou pečovat o jiné. Buď se obětuje pro blaho rodiny, což ostatní pociťují jako útlak, nebo blízkým odpírá svou příchylnost.

Příčina může být ve slabém hodnocení sebe sama, v nesprávných nebo nedostatečných potřebách, v opakujících se depresivních sklonech.

Řešením je správné sebehodnocení, přijetí pozitivního, předsudky nezatížené postoje.

 

Ceres – Luna

Tento člověk potřebuje být užitečný jiným a za to být oceněn. Touží nezištně dávat a tím získat důvěru okolí. Při kritických aspektech se tato snaha může různit s potřebami rodiny, mohou se vyskytnout obavy z rozchodu, rozloučení, osamělosti. Řešení je v zájmu zrozence o citové otázky svých bližních, podporuje je a navzájem propojuje.

 

Ceres – Merkur

Dává dobré vyjadřování, může vychovávat rozumem. Popularitu a uznání získá duchovními podněty. Má schopnost citově komunikovat s jinými, kteří mají jinou úroveň inteligence – např. s dětmi, mentálně poškozenými, s rostlinami, zvířaty.

Negativní aspekty naznačují problémy při sdělování vlastních potřeb, především v rodině. Očekává, že jiní mají vědět co chce, aniž by se o tom zmínil a zlobí se, když jiní na to sami nepřijdou.

Řešení je ve zvládnutí komunikace, naučit se vyjádřit své potřeby a také naslouchat jiným.

 

Ceres – Venuše

Zde se spojuje láska a sexualita. pro svůj dobrý pocit potřebuje být oblíbený a populární.

Příznivé aspekty dávají jemné a přitažlivé chování, schopnost vytvořit souladné okolí. Je to dobrá konstelace pro smyslnou nebo uměleckou tvořivost.

Nesouladné aspekty naznačují konflikt mezi osobní potřebou a požadavky rodiny. Vyvolávají pocit, že je nežádoucí, sexuálně neatraktivní. Následkem je, že přenáší své negativní zkušenosti s rodiči na partnera, v partnerství je nespokojený, následuje bolestivý rozchod.

Klíč k překonání je v přizpůsobení se v partnerství, případně na ose rodič – dítě. Zjemnit chování. Tím se docílí sexuální přitažlivosti.

Nesouladné aspekty k Luně nebo Venuši vytvářejí také problémy s výživou a pokud se podílí na věci i Saturn, může dojít k hubnutí – např. anorexia – nervosa. Je li nepříznivý také Jupiter, může se zrozenec přecpávat, používat stravu za náhradu lásky. V tomto případě je vhodná léčba.

 

Ceres - Mars

Spojení dává schopnost efektivně jednat.

Pozitivní aspekty naznačují produktivní osobu, která pomáhá jiným. Také mohou být samostatnými či osamělými vychovateli. Kritické aspekty mohou naznačovat, že dítě si potřebuje vybojovat nezávislost na rodičích. Jako dospělý se může cítit neschopný, nekompetentní nebo bezmocný. Když se na aspektu podílí Saturn nebo Pluto, pak jako dítě zakusí tvrdou disciplínu nebo ji bude vyžadovat od svých vlastních dětí. Může se vyskytnout i tendence přespříliš se zabývat bližními.

Řešení těchto problémů spočívá v rozumném uvažování o koho a jakým způsobem pečovat. Je nutno vytvořit podvědomý obraz sebe sama, myšlenky obav nahradit důvěrou a sebejistotou.

 

Ceres – Juno

Princip výživy se spojuje s potřebou vztahů. Konstelace naznačuje přehnanou snahu po uznání. Partner či partnerka se mohou stát nádobou pro bezpodmínečnou lásku. Úkolem rodičů může být zajistit a upevnit vztahy.

Příznivé úhly znamenají schopnost vytvořit pečující a rovnostářské vztahy, do kterých se přijmou a zapojí děti podle svých schopností.

Tvrdé aspekty mohou naznačovat nesoulad v partnerství ve vztahu a k výchově dětí. Děti z dřívějšího manželství mohou být příčinou konfliktů v partnerství.

Řešení je ve formulaci nového úkolu. Psychickou léčbou je možno ovlivnit tyto podvědomé obrazy přicházející z minulosti a vytvořit správné vztahy.

 

Ceres – Vesta

Princip výživy se pojí s obětavostí a potřebou soustředění.

Souladné aspekty naznačují intenzívní se zabývání rodinou, důležitá je společná práce a spiritualita.

Nesouladné aspekty naznačují odcizení se rodičovské roli, bezdětnost nebo sterilitu, konflikty mezi rodinnými povinnostmi a osobním požadavkem samoty. Zaneprázdnění v zaměstnání.

Řešení tohoto problému je, když se člověk naučí uvádět do souladu své požadavky s povinnostmi, které má k jiným lidem. Potvrzují to mnozí rodiče, kteří spojili intenzivní rodinný život s existenčním postupem.

 

Ceres – Pallas

Princip výživy se spojuje s duchovně – tvořivými potřebami. Tato kombinace naznačuje možnost přivést do hry silné a tvořivé síly. Souladné postavení naznačuje úspěšné převedení plodivé síly do duchovního a uměleckého tvoření nebo politické aktivity. Může se také projevit zájem o sociální a výchovnou činnost. Rodiče poskytnou dětem možnost vyššího vzdělání.

Tvrdé aspekty mohou naznačovat odklon některého rodiče od výchovných úkolů nebo odklon od některého rodiče. Většinou trpí ženy, které se dostanou do podmínek, ve kterých se nemohou zcela rozvinout. Řešení je ve vytvoření rovnováhy mezi citem a rozumem.

 

Ceres – Jupiter

Výživný princip se pojí s touhou po expanzi. Ve vzdělání, filosofii, náboženství a cestování. Také účastí na nějaké velkovýrobě, podniku výživy nebo jiných službách v oblasti udržování života.

Těžké aspekty mohou naznačovat přehnané pečování o děti nebo rodiče – nebo ze strany rodičů. Neschopnost jiným lidem říci ne, k osobnímu nadměrnému požitkářství.

Řešení je v uvedení do rovnováhy osobní a nadosobní zájmy, je vhodné rozšířit své sociálně – pečovatelské a kulturní tužby činností pro jiné.

 

Ceres – Saturn

Vyživující princip se spojuje s potřebou vytváření struktury a vzhledu. Uplatnění se nachází v zaopatření a zásobování. Souladné aspekty podporují stabilitu, dlouhověkost, dodávají hlubokou sílu různým vztahům, posilují tradiční rodinné hodnoty, stálost citu.

Tvrdé aspekty znesnadňují zaopatřování, zásobování z různých důvodů. Rodiče nebo někdo z nich mohou projevovat méně lásky, podceňují, nesprávně vychovávají, chtějí být nadměrně uznávaní, zavádějí tvrdou kázeň.

Opačně rodiče se snaží řešit různé problémy svých dětí a tím jim znemožňují rozvinutí vlastní síly a schopnosti řešit životní nesnáze a těžkosti.

Řešení se nabízí tak, že si člověk představuje, že je otcem nebo matkou a stará se o své vnitřní dítě. Tímto způsobem se může zrozenec s aspektem Saturn – Ceres učit pomáhat sobě i jiným.

 

Ceres – Uran

Zde se spojuje vyživující princip s individualitou a intuicí.

Je možno dát své snahy do služeb humánních aktivit, hledat nový přístup, jak pečovat o rodinu. Bývají obhájci lidských práv, práv dětí, spolupracující mezi národy.

Těžké aspekty vytváří těžkosti při navazování citových vztahů. Dítě které vyrůstá v roztříštěné rodině může mít problémy s vytvořením souladu v rodině. Aspekt způsobuje nedůvěru k vlastním myšlenkám a intuici.

Řešení je v nalezení souladu mezi osobní představou a potřebami bližních.

 

Ceres – Neptun

Princip výživy se spojuje s transcendentními potřebami. Dochází ke zjemnění ve výživě – vegetariánství, soucit se všemi tvory. Souladné aspekty přinášejí přání nezištného dávání na základě bezpodmínečné spirituální lásky, mediální vlohy, které mohou hrát svou roli i ve vybraném povolání, umělecké a herecké vlohy.

Těžké aspekty naznačují nesprávné nebo nerealistické vnímání, sledování a následkem toho zklamání, klamné obrazy a nesprávné úsudky. Zrozenec může hrát roli obětního beránka, aby vzbudil pozornost. Také se může pokoušet uniknout ze skutečnosti. K překonání citové bolesti či izolace může hledat východisko v drogách, alkoholu.

K překonání problematické situace je možno použít vlastní, niterný zdroj, snažit se o hledání kosmické a univerzální jednoty. Snažit se odstranit problémové situace. Dále je možno podporovat potřeby jiných a tak utišit touhu po jednotě se vším bytím.

 

Ceres - Pluto

Vyživující princip se spojuje s transformačními silami, posiluje archetyp – ztráty a návraty, učí, že se nemá potomstvo poutat k sobě.

Souladné aspekty naznačují schopnost rozdávat hmotné , duchovní, emocionální a tvořivé plody. Může se zde jednat také o hluboké chápání lidské duše a fyzického světa, o schopnost pomáhat jiným při přechodu z hmotného do nadsmyslného života. Pomůže vyvinout velkou toleranci vůči jiným lidem.

Negativní aspekty mohou naznačovat silné emocionální krize následkem ztráty nebo odchodu milé osoby, což může mít za následek trápení, starost, deprese. Přehnaný smysl pro vlastnictví může vést k boji o moc, o postavení.

Ovládnutí těchto zkoušek spočívá v pohledu na smrt jako na vstup do nového života, na obnovu. Strach ze ztráty nahradí důvěrou, souhlasem, radostí.

 

 

 

Pallas Athéna

Pallas Athena je druhá zleva na pozadí Měsíceprincip moudrosti, tvořivosti, inteligence – živel ohně, myšlenky dostávají tvar – živel vzduchu

Úspěšná žena v oblasti typické pro muže

Uplatnění ve světě obchodu, politiky, vědy, umění, léčby

Moudrost a strategie, předvídavost, plánování, vedoucí ke konkrétním výsledkům.

V dobrém a silném postavení bývá v horoskopech politických aktivistů, militantních feministek, mluvčích utlačených menšin. Uděluje moudré rady diplomatům, dává zdar jejich rozhodování.

Má vztah k bojovým uměním, především ve vztahu k sebeobraně, např. aikido nebo taj či.

 

V silném postavení se objevuje v horoskopech malířů, grafiků, fotografů, filmařů, u mnoha uměleckých činností, hrnčířství, háčkování, pletení, předení.

Pallas Athéna naznačuje ženskou hodnotu hrdinství, statečnosti, vytrvalosti.

V horoskopu státu Pallas ukazuje, jak bude stát chráněn, jak se bránit, jakou má diplomacii.

Kritické aspekty v horoskopu dávají slabou povahu, nedostatek taktu nebo diplomacie, surovou agresivitu, nedostatek odolnosti, možnost různého vadného vnímání – např. barvoslepost, dislexii, slabou schopnost koordinace ruky a oka, omezený sluch, zrak, nesnáze s učením, mentální omezenost.

 

Tvoření duchovních dětí – myšlenky dostávají tvar

ukazuje duchovní vlohy, inspiraci, fantasii, intuici, vědychtivost, mimořádné vnímání, jasnovidnost, předpovídání

 

Pallas – léčitelka

Jako terapie může posloužit technika vizualizace, meditace, soustředění myšlenek, hypnosa, sugesce, bioenergie, homeopatie, makrobiotika, léčba polaritou.

 

Příznivé aspekty v horoskopu dávají šanci úspěšně pracovat s těmito způsoby léčby, ať již jako léčitel nebo pacient.

 

 

Pallas Athéna ve znameních

 

Beran

uplatnění v životě – mobilizuje životní síly

v politických kruzích – má vstupní energii, uvádí záležitosti do pohybu, tvoří vize

ve vědě – počáteční nadšenectví, dobrá vitalita, jsou dobrými sportovci

v umění – mají dostatek energie, tvoří tělem, tanec, akrobacie

možnosti léčby – koncentrace myšlenek, homeopatie, akupunktura

 

Býk

uplatnění v životě – silně vnímá přírodní krásy

v politických kruzích – zájem o ekologii a krajinotvorbu

ve vědě – pragmatický přístup

v umění – smysl pro barvu, tvar, hudbu, zahradnictví

možnosti léčby – bioenergie, přírodní léčba

 

Blíženci

uplatnění v životě – vnímá skrze mluvené a psané slovo

v politických kruzích – jsou nejsilnější v řečnění

ve vědě – vychází z vnitřního, osobního intelektu

v umění – básníci, vypravěči

možnosti léčby – afirmace, sugesce, telepatie, slovem mohou uvolnit nevědomé síly

 

Rak

uplatnění v životě – vnímá srdcem, skrze emoce, cítí vlastní cestu

v politických kruzích – zájem o domov, rodinu, vlast, jsou mluvčí za děti, staré, postižené, potřebné

ve vědě – moudrost citu, soucitu, vědění získává emocionálními anténami

v umění – dobří kuchaři – vaření, pečení, pohostinství, citově zdůrazněné situace

možnosti léčby – zdravé prostředí, spokojenost, jistota, teplo, pohodlí domova, dobrá strava

 

Lev

uplatnění v životě – tvořivé vnímání, tvoří nová slova a slovní obraty

v politických kruzích – umí strhnout slovem, politickou komedií, mají silné vyzařování

ve vědě – dobří řečníci u soudu, umí ovlivnit

v umění - herci

možnosti léčby – psychodramatem, hrou, tancem, humorem

 

Panna

uplatnění v životě – analytické vnímání světa

v politických kruzích – vyžaduje perfekcionismus, vysoký standart politické dokonalosti

ve vědě – odděluje zrno od plev

v umění – řemeslná zručnost, práce s hlínou, dřevem, šití, programátoři

možnosti léčby – výživa, cvičení hátajógy

 

Váhy

uplatnění v životě – vyrovnávají protiklady

v politických kruzích – zabývají se spravedlností, mírové snahy, jsou dobří diplomaté, zprostředkovatelé

ve vědě – schopnost integrovat polarity, smysl pro rovnoměrnost

v umění – velmi silný smysl pro krásu, módu, bytovou architekturu, grafiku

možnosti léčby – makrobiotika, taj či, polarizační terapie

 

Štír

uplatnění v životě – pronikavý pohled na svět, až k jádru, zájem o kořeny

v politických kruzích – neohrožený bojovník, stratég, smysl pro špionáž, kontrolní činnost

ve vědě – dobrá koncentrace, vhled, schopnost proniknutí k jádru věci

v umění – velká obrazotvornost, rozumí řeči symbolů, ztvární sex v umění

možnosti léčby – hlubinná terapie, regresní terapie

 

Střelec

uplatnění v životě – moudrý rádce, vůdce, šaman, guru, z jednotlivostí vytváří celek

v politických kruzích – brání pravdu, počestnost, bojuje za ideály – křižáci, džihád, moudří rádci, vůdci

ve vědě – schopnost syntézy

v umění – univerzální symboly – tarot, etnické kultury

možnosti léčby – duchovní léčba

 

Kozoroh

uplatnění v životě – svět vnímá ve strukturách, bazíruje na soustavách, věci dává do pořadí

v politických kruzích – ochraňují právo a řád, silná touha po autoritách

ve vědě – umí exaktně formulovat, vytvářet soustavy

v umění – architektura, technické kreslení, rýsování, sochařství

možnosti léčby – chiropraktik, masáže, dobří zubaři

 

Vodnář

uplatnění v životě – zaměření na budoucnost, vytváří tvary pro příští generace

v politických kruzích – jsou revoluční, obhajují humánní cíle, organizují protesty

ve vědě - vynálezci

v umění – počítačová grafika, science fiction, new age, rocková hudba

možnosti léčby – léčení barvou, zvukem, krystaly

 

Ryby

uplatnění v životě – rozptýlené soucitné vnímání, poznání utrpení a touhy po štěstí

v politických kruzích – stoupenci nenásilného odporu, osvícení bojovníci, mučedníci

ve vědě – jejich moudrostí je soucit, poznání univerzálních pravd – touha po štěstí, poznání utrpení

v umění – poezie, iluzionisté, film, fotografie, optické klamy, sférická hudba

možnosti léčby – obrazotvorné meditace, astrální cestování, výklad snů, spirituální léčba

 

 

 

Pallas v domech

 

1.dům

Dává vyhraněnou inteligenci od géniů až po mongoloidní typy – dle aspektů

Posiluje touhu po moci, tvořivosti, umí si poradit s problémy, může zde být sklon až k vyhraněnému žensko – mužskému chování

 

2.dům

Svět vidí prakticky. Velké nadání činit rychlé a správné úsudky. Hmotné vlastnictví je možno získat tvořivou vizualizací.

 

3.dům

Silné intuitivní schopnosti, tvoří prostřednictvím slov a poselství. Má smysl pro pokrokové výchovné metody, aktivně vystupuje ve svém okolí. Velká osobní inteligence, velká vědychtivost.

 

4.dům

Velká citlivost, vnímavost, sensitivnost. Podvědomí je zdrojem vědění. Dovede vytvořit pěknou atmosféru v domově. Cit pro přírodu.

 

5.dům

Nadaná osoba, která může přispět ke zrození nových idejí. Snadněji než u jiných může dojít k sexuální izolaci. Plodivé síly může zjemnit v tvořivé činnosti. Náruživost může změnit v přátelství

 

6.dům

Smysl a praktická inteligence pro vytváření různých soustav – např. na pracovišti. Nadání pro duchovní léčbu. Umí se zasadit za práva pracujících.

 

7.dům

Dává silné vlohy pro zprostředkování a poradenství. Vrozená moudrost pro uspořádání mezilidských vztahů. Mohou prožívat rozpor mezi partnerstvím a tvořivostí a tím způsobit nesnáze v intimní a sexuální oblasti. Mnohdy lépe vychází s mimoosobními než s osobními vztahy.

 

8.dům

Představuje silnou až nadsmyslnou inteligenci. Šťastná ruka pro společné ( společenské) podnikání a peněžní záležitosti. Spirituální zjemnění a proměnění sexuální síly při aktivaci kundalini jógy.

 

9.dům

Tvořivé myšlení v oblasti politické, filosofické nebo sociální. Schopnost vytvořit nové, pokrokové vzdělání či ideologie. Silná niterná aktivita.

 

10.dům

Silný osudový vliv v zápase o uznání v existenční oblasti. Použití charakteristické osobní moudrosti při snaze o postup v povolání. U žen snaha integrovat se v povolání na různých místech bez citových potřeb.

 

11.dům

Vnímavost pro nové sociální vize, aktivita v různých spolcích, ve skupinové práci, pracovním kolektivu. Je možno zavést nové koncepty v organizaci. Silná politická či sociální angažovanost, pracují neúnavně za různé sociální změny. Snadno se zde dosahuje místo předsedy nebo místopředsedy.

 

12.dům

Inteligence je spojena s nevědomím. Vhodné pro zpracovávání a postup spirituálního života. Toto postavení naznačuje karmu ve vztahu k intelektu, inteligenci a náboženské soustavě. Možnost omezení mentální schopnosti, opoždění mozkového vývoje. Při dobrém ozáření snaha věnovat se nějakým způsobem službě jiným, spirituální služba.

 

 
 

Aspekty Pallas

 

Pallas – Slunce

Sebevědomé spojení tvořivosti s životní energií.

Souladné aspekty naznačují sílu povahy, inteligenci a odvahu. Dávají schopnost vytvořit něco v oblasti politiky, umění nebo léčby. Dojde li k přepólování pohlavních rolí ( zapomíná, že je mužem nebo ženou ), je možno vytvořit něco hodnotného v životě.

Napjaté aspekty mohou vzbuzovat obavy či strach, což pak může způsobit blokádu v tvořivých nebo duchovních procesech. Možnost nesnází, nedorozumění s některým z rodičů, především otcem. Niterný nesoulad může způsobit zmatek v sexuálních vztazích. Životním cílem se stává tvořivé řešení těchto konfliktů.

 

Pallas – Měsíc

Duchovně tvořivý princip se spojuje s emocemi a city. Může přinést jasné vnímání do citového světa. Souladné aspekty mohou naznačovat velmi intuitivní a plodný rozum, ale také nejlepší vlohy k nadsmyslnému. Ženské duševní síly a schopnosti se intensivně přijímají a ukazují. Zrozenec se může podílet na ochraně a obhajování minorit.

Těžké aspekty mohou způsobovat problémy mezi rozumem a citem, mezi emocionálními potřebami a velkými výkony. Tito zrozenci mohou prožívat odcizení se matce nebo matky a tím také od své ženské stránky povahy. Problémy může způsobit pocit závislosti a bezmocnost následkem malé sebedůvěry či slabého vzdělání.

Rozbití těchto konfliktů je v uznání ženské definované inteligence, která spojuje srdce a rozum, logické myšlení a intuici, jakož i teplo a cit.

 

Pallas – Merkur

Duchovně tvořivý princip se spojuje s intelektem, což významně posiluje tvořivou inteligenci.

Pozitivní aspekty naznačují silné intelektuální a tvořivé schopnosti, které se mohou projevit ve veřejném projevu, v masmédiích. Dávají schopnost používat meditace, afirmační techniky, strategii jednání a pozitivní myšlení.

Nepříznivé planetární aspekty naznačují možnost uzavření logického myšlení, nesnadné vyjadřování svých myšlenek, nesnadné učení se, pojímání světa, vady sluchu nebo intelektu.

Řešení těchto problémů spočívá v zaměření se na správné vyjadřování.

 

Pallas – Venuše

Duchovně tvořivý princip se spojuje s ženským principem lásky a vnímavosti. Venuše jako bohyně lásky souladně ozařuje estetické hodnoty Pallas Atény. Při souladných aspektech je zde schopnost sexuální energii převést na umělecké dráhy. Ženská sexuální energie se může integrovat do různých sociálních a dobročinných hnutí, za stejná práva žen nebo menšin.

Napjaté aspekty mohou znamenat nesnáze v sexuálně tvořivém projevu. Vnitřní rozpor mezi intimním vztahem a tvořivým výkonem může vést k tomu, že se jeden obětuje na úkor druhého. Mohou se vyskytnout i zmatky o podstatě ženské sexuální identity.

Vyváznutí z tohoto konfliktního složení je možné, když se člověk naučí nejen působit ve vnějším světě, ale když se otevře i vnitřně a snaží se přijímat nutnou inspiraci, když se snaží o rovnováhu svých vnitřních mužských a ženských energií.

 

Pallas – Mars

Duchovně – tvořivý princip se spojuje s mužským prvkem aktivity, jednání a rozhodnosti, což posiluje odvahu a aktivitu Pallas Atény.

Souladné konfigurace odpovídají schopnosti provádění dobře promýšlených plánů se strategickou opatrností a jistotou. Je zde schopnost aktivně se angažovat pro ideje, kterým je člověk oddán až k jejich dosažení. Dobře vyvinuté jsou zde maskulinní energie.

Napjaté aspekty mohou znamenat závady, překážky v sexuálním výrazu a neschopnost uskutečnit tvořivé představy. Sexuální frustrace může vést k pocitům sexuální nedostatečnosti, což posléze může být kompenzováno nějakým projevem násilí. Když se tvořivé myšlenkové procesy spojí s vůlí, pak je možno tyto popsané projevy odstranit. Silou a odvahou je možno tento proces usnadnit.

 

Pallas - Ceres

Princip výživy se spojuje s duchovně – tvořivými potřebami. Tato kombinace naznačuje možnost přivést do hry silné a tvořivé síly. Souladné postavení naznačuje úspěšné převedení plodivé síly do duchovního a uměleckého tvoření nebo politické aktivity. Může se také projevit zájem o sociální a výchovnou činnost. Rodiče poskytnou dětem možnost vyššího vzdělání.

Tvrdé aspekty mohou naznačovat odklon některého rodiče od výchovných úkolů nebo odklon od některého rodiče. Většinou trpí ženy, které se dostanou do podmínek, ve kterých se nemohou zcela rozvinout.

Řešení je ve vytvoření rovnováhy mezi citem a rozumem.

 

Pallas – Vesta

Je to silná kombinace, která se může soustředit na vizionářství. Souladné aspekty zjemňují sexuální energii na uměleckou, politickou, intelektuální nebo spirituální činnost. Aspekt může naznačovat také velkou léčivou sílu.

Napjaté aspekty naznačují závoru v projevu intelektu a tvořivosti. Silná vnitřní tvořivost může vést k sociálnímu a partnerskému osamocení. Někdy se vyskytuje i politický fanatismus. Řešení těchto problémů může přijít formou inspirace.

 

Pallas – Juno

Je to spojení tvořivosti a vztahů. Ve vztazích je možno nalézt inspiraci. Příznivé aspekty znamenají schopnost souladně spolupracovat a tím se navzájem posilovat.

Tvrdé aspekty naznačují konflikt mezi tvořivostí, zájmy a vztahy. Partner může omezovat osobní zdokonalování, přináší konflikt do vztahů.

Řešení těchto problémů spočívá v nalezení souladu mezi potřebou tvořit a zájmy partnera. Je nutno zachovat věrnost sám sobě.

 

Pallas – Jupiter

Duchovně tvořivý princip se spojuje s touhou po expanzi, hledání moudrosti, smyslu a pravdy.

Souladné aspekty hovoří o neobyčejné inteligenci, intelektu s rozhledem, chápání lidských potřeb. Uplatnění nalezne ve filosofických, právních nebo výchovných oblastech, případně bojují za právo, spravedlnost, brání pravdu.

Nesouladné aspekty naznačují konflikty mezi ctižádostivostí a morálkou, příliš vysoko vytyčenými životními cíli. Kořeny tohoto chování mohou spočívat v dětství, když otec hodně od dítěte očekával. Dále mohou naznačovat duchovní blokády, pokud se jedná o chápání konceptů a idejí.

Osvobodit se od těchto nesnází člověk může, když své duchovně tvořivé síly nabídne sociální oblasti.

 

Pallas – Saturn

Duchovně tvořivý princip se spojuje s touhou po stabilitě. To vede k posílení sebekázně a soustředění. Zrozenec se může zasadit proti nespravedlivým zákonům.

Tvrdé aspekty naznačují rozpor mezi pragmatismem a uměleckou svobodou. Tlak rodičů a přílišné očekávání úspěchu mohou vést k nedostatku sebedůvěry ve vlastní duchovní schopnosti.

Východisko těchto problémů může být v použití Saturnovy stability, který duchovní procesy převede v čin.

 

Pallas – Uran

Duchovně tvořivý princip se pojí s individualitou a intuicí. Pozitivní aspekty označují originálního a intuitivního ducha, který může bohatství nových nápadů projevit především v oblasti vědy a techniky. Může zde být i schopnost léčení elektrickými póly. Mohou se podílet na sociálních reformách, boji za lidská práva nebo v revolučních povstáních. Snaha spřátelit se se všemi typy lidí.

Tvrdé aspekty naznačují sklon k nesoustředěnému myšlení, zatíženou nervovou soustavu, což vede k nesnadnému vyjadřování duchovních aktivit. Sklon k nekonvenčnosti může snadno vést k excentrickým idejím nebo výstřednímu chování.

Pokud se podaří duchovně tvořivé impulsy převést do vyšších kanálů intuice a nadosobního myšlení, pak je vyhlídka na řešení tohoto vnitřního napětí.

 

Pallas – Neptun

Zde se pojí duchovně tvořivý princip s transcendentální tužbou. Tito zrozenci mohou svou senzitivitou vnímat i to, co mnozí jiní nevnímají, mají přístup k jemným dimenzím. Souladné aspekty mohou znázorňovat telepatické schopnosti a dar paranomálního léčení barvou a hudbou. Zvláštní nadání se ukazuje v umění, filmu a fotografii. Mimo to tito lidé mají vysoký stupeň víry a spirituality.

Kritické aspekty naznačují zmatené vnímání, nesnadné rozlišování mezi skutečným a neskutečným. V některých případech může dojít k mentálnímu zatmění a halucinacím. Snadná ovlivnitelnost může přitahovat negativní psychické vlivy, může slepě věřit nějakému demagogu nebo pochybnému duchovnímu guruovi.

Osvobození se od této vnitřní mezery je možno dosáhnout, když se duchovní tvořivost přivede do souladu s postřehováním jemných dimenzí, odpovídajících pozemské realitě.

 

Pallas – Pluto

Duchovně tvořivý princip se spojuje s transformačními silami. Souladné aspekty naznačují mentální sílu, která dovede ovlivnit a změnit jiné lidi. Může se zde jednat o schopnost léčení pomocí regenerativních sil jiným lidem neznámých.

Tvrdé aspekty naznačují nevědomé blokády v sexualitě nebo tvořivosti. Myšlení je omezeno nucenými nebo utkvělými představami, fixními idejemi. Východisko z tohoto začarovaného kruhu je, když se negativní hlediska nahradí vírou, nadějí a optimismem – dle přísloví „proměň se obnovou svého ducha“.