Astro-meteorologie

13.01.2019 09:54

Astro-meteorologie je nauka předpovídání počasí podle postavení Slunce, Měsíce a planet.

Správné prognózy založené na astro-meteorologii vyžadují řadu diagnostických postupů, které podmiňuje určité kvantum dovedností. Rozlišujeme čtyři typy horoskopů, které pokrývají určitá časová období:

 

1. Solární ingres (vstup Slunce) do čtyř kardinálních znamení. Tyto horoskopy se sestavují pro okamžik, kdy je Slunce přesně na 0° Berana, Raka, Vah a Kozoroha. Použijeme souřadnice své polohy, ale v GMT nikoli v místním čase. Tyto horoskopy označují sezónní vlivy pro příští rok. Můžeme zde vidět povšechné (výrazné) změny teplot, které se vyskytnou v daném místě během ročního období.

 

2. Lunární horoskop se vytváří každý měsíc pro čtyři transformační lunární případy, tj. pro okamžik konjunkce, kvadratury a opozice se Sluncem – to jsou čtyři měsíční fáze: nov, první čtvrť, úplněk a poslední čtvrť. Tyto předpovědi poskytnou týdenní trendy, které pokrývají hlavně vlhkostní aspekty počasí v daném týdnu.

 

3. Ingres Merkura. Horoskop sestavený pro okamžik, kdy Merkur vstupuje do určitého znamení – pojednává o pohybech vzduchu. Doba jeho trvání je různá, protože závisí na délce pobytu Merkuru v daném znamení.

 

4. Horoskop východu Slunce. Používají se lokální souřadnice a vykládá se ve spojení s ostatními horoskopy na potvrzení nebo zmírnění toho, co indikují. Tento horoskop se interpretuje pomocí 4. domu jako hlavního signifikátora a následně 1. domem. Polovina všech převládajících podmínek je v tomto horoskopu popsána kvalitou planet ve 4. domě a aspekty, které vytvářejí na další planety. Dále znamením na hrotu a vládcem daného znamení.

Čtvrtina převládajících podmínek je popsána kvalitou planet v 1. domě a aspekty, které tvoří na další planety. Dále znamením na hrotu domu a vládcem tohoto znamení.

Zbývající čtvrtina je popsána zbytkem horoskopu a zejména planetou, která se blíží k MC.

Při interpretaci východu Slunce si nejprve všímejte planet ve 4. a 1. domě – uvědomte si působení těchto planet. To poskytne „předpověď“, která by měla být porovnána s předpovědí počasí pro lunaci.

Při každém výkladu věnujte pozornost všem planetám, které jsou v kontaktu s 1. a 4. domem, ty jsou velmi důležité a mohou značně ovlivnit působení daného znamení. Zvláště si všímejte tvrdých aspektů těchto planet.

Paul Hysen 2008

překl. J. Holeček 2018