Milan Ján Pilip: Dodekatemoria

03.01.2021 14:55

 

Jde o systém dělení znamení podobný tomu, jaký najdeme v indické astrologii (Dwadasamsa). V helénské periodě naší západní astrologie zde byly až dva různé způsoby tohoto dělení. Buď se znamení dělilo na 12, nebo 13 částí. Více se prosadila dvanáctka (počítá ji i program Morinus a Solar Fire). Při rozdělení každého znamení (které má 30 stupňů) na 12 částí získáme úseky velké 2,5 stupně, přičemž prvnímu vládne příslušné znamení (ve kterém jsme, resp. které takto dělíme), druhému následující znamení v pořadí zodiaku atd. - viz první obrázek

 

Všimněme si, že na rozhraní znamení jakoby chybělo jedno znamení (dodek). Znamení Raka končí dodekem Blíženců a znamení Lva začíná hned dodekem Lva. To, že mezi nimi chybí dodek Raka, je jedno z odůvodnění, proč dělit znamení na 13 částí, tedy aby se tam chybějící dodek vešel, a tím by se zachovalo pořadí znamení i na úrovni dodeků.

 

Celkově je zajímavé zdůvodnění jednoho i druhého dělení. Dělení znamení na 13 částí je postaveno na teoretické konstrukci: Představíme si Slunce i Měsíc spolu na 0° Berana (Nov). První dny jsou obě světla v Beranu. Slunce projde průměrně 0° 59' 8'' za den. Měsíci bude trvat 2 dny, 6 hodin, 38 minut a 35 sekund, než se při jeho průměrné denní rychlosti (13,17° / den) dostane do znamení Býka. Slunce se za ten čas dostane na 2° 14' 39'' Berana. Jedna třináctina z 30 stupňů znamení je 2° 18' 28''. To je velikost úseku znamení, pokud jej rozdělíme na 13 částí. Čili když Měsíc vstoupí do znamení Býka, Slunce vstupuje do druhého dodeku, který ovládá Býk. Když Měsíc pokračuje ve svém pohybu a vstoupí do znamení Blíženců, podobně i Slunce, ještě v rámci Berana, vstoupí do třetí třináctiny Berana, ovládané Blíženci atd. Samozřejmě jde o teoretickou konstrukci, která je postavena na tom, že se Nov odehraje na 0° jakéhokoliv znamení.

 

Dělení znamení na 12 částí vychází z jiného předpokladu a to takového, kde se uvažuje pohyb Měsíce ve vztahu ke Slunci, tj. pohyb Měsíce není nezávislý. Průměrný pohyb elongace je 12,19° za den. To je zdroj idealizovaného lunárního dne 12°. Tedy zde definujeme rychlost podle vzájemného vztahu Slunce a Měsíce. Jestliže Měsíc projde 12,19° za den, pokryje délku 30° (tj. projde jedním znamením) za 2,46 dnů. Slunce, které se pohybuje méně než 1° za den, za tento časový úsek projde zhruba 2,5°, což je jedna dvanáctina z 30°, pokud rozdělíme znamení na 12 částí.

 

Dělení znamení na 13 částí vychází z absolutního pohybu Slunce a Měsíce. Pohyb Měsíce se zde uvažuje nezávisle na pohybu Slunce. Dělení na 12 částí vychází z relativního pohybu Měsíce vůči Slunci. V druhém případě je Měsíc na Slunci závislý.

 

Jeden z důvodů, proč se prosadila dvanáctka je ten, že dvanáctka rezonuje s 12 znameními zvěrokruhu, ale také s pohybem velkých planet. Např. Saturn (kolem Slunce oběhne za přibližně 29,5 let) projde průměrně 12,22° za rok, čili znamením projde za přibližně 2,5 roku. Babyloňané údajně nazývali Saturn jako "staré Slunce". Oběžná doba Saturna 29,5 let také rezonuje s 29,5 denní oběžnou dobou Měsíce. I proto je pohyb sekundární direkčního Měsíce (den / rok) přibližně stejný jako tranzit Saturna.

 

Podobně i Jupiter oběhne kolem Slunce za přibližně 12 let.

 

Roční pohyb Jupiteru je přibližně 30°, tedy jedno znamení. Měsíčně projde Jupiter asi 2,5°, čímž se blížíme k velikosti jedné dvanáctiny znamení. Takové rezonance vytvořila příroda v naší Sluneční soustavě (týká se to i jiných těles). Při Jupiterovi ještě dodám, že ti, kteří mají Jupiter ve stejném znamení jako ascendent nebo některé ze světel (Slunce, Měsíc), ho mohou mít i celý život při jeho tranzitech ve stejném znamení, v jakém se bude nacházet profekční ascendent (nebo dané světlo) (Profekce - posouváme všechny prvky každý rok o 1 znamení. Profekce oběhne celý zodiak za 12 let). Pokud profekční prvek narazí na prázdné znamení (tj. takové, kde se v radixu nenachází žádná planeta), vládcem času (profekčním příjemcům) se stává Jupiter jako solární (tranzitující) planeta v daném znamení.

 

Abychom se vrátili k zdůvodnění dělení znamení na 12, nebo 13 částí, je třeba zmínit, že při 12 je Měsíc (jinak ženské povahy - Luna) navázaný na Slunce. Tedy Slunce - mužský princip - určuje pravidla. Ačkoliv je pohyb Měsíce ve skutečnosti nezávislý, jeho světlo je jen odrazem světla slunečního, což může být další ze zdůvodnění jeho závislosti na Slunci.

 

V antice se dával důraz na dělení sekty - denní a noční, které byly rovnocenné. Přes den vládne mužské Slunce, v noci ženský Měsíc (Luna). Časem se však ženská hodnota devalvovala (zejména za křesťanského středověku) a jako směrodatný zůstal mužský, tedy solární princip. Proto dnes máme populaci rozdělenou podle dvanácti slunečních znamení, bez ohledu na to, zda se člověk narodil přes den, kdy Slunce vládne nad horoskopem, nebo v noci, kdy v něm vládne Měsíc (Luna).

 

K devalvaci ženské hodnoty uvádí Robert Hand ještě zajímavou poznámku: Kdysi se v astrologii rozlišovaly dvě různé Venuše. Ranní Venuše jako Jitřenka (Ištar z Akkadu) měla mužskou povahu. Večerní Venuše jako Večernice (Ištar z Uruku) měla ženskou povahu. Tu mužskou Venuši později křesťané označili za Lucifera nebo Ďábla. (Vettius Valens: The Anthology, Book I. Translated by Robert Schmidt. Edited by Robert Hand. The Golden Hind Press. Berkeley Springs, WV 1993, s. Xiii.)

 

Za zmínku stojí i dělení znamení na stejně velké části - třetiny (dekany, tváře). Ty jsou v západní astrologii přiřazeny jednotlivým vládcem podle chaldejského pořadí (Chaldejské pořadí řadí planety podle jejich rychlosti, resp. podle výšky jejich sféry: Saturn, Jupiter, Mars, Slunce, Venuše, Merkur, Měsíc). V indické astrologii se dekany přiřazují planetám, které vládnou témuž živlu (z toho vycházejí moderní astrologové, když přiřazují dekan i moderním planetám). Je třeba zdůraznit, že indický systém více koresponduje s dodekatemoriemi - všimněme si, že každému prvnímu dodeku v rámci dekanu vládne totéž znamení - viz druhý obrázek.

 

Dodeky, při kterých dělíme znamení na 13 částí se počítají tak, že stupně a minuty planety v rámci znamení se vynásobí dvanáctkou a přičtou se k pozici planety, tj. jakoby jsme násobili třináctkou (12x + x = dodek, což je fakticky 13x). Naproti domu, dodeky, při kterých dělíme znamení na 12 částí se počítají tak, že stupně a minuty planety v rámci znamení se vynásobí dvanáctkou a přičtou se k začátku znamení (12x + 0 = dodek).

 

Výsledek, který dostáváme je nová pozice planety v zodiaku, přičemž sleduje její postavení a aspektace, také domicilní nebo hraniční vládce. Dostaneme tak alternativní, resp. skrytý horoskop, který má další vypovídací hodnotu.

 

Tajným nebo alternativním horoskopem jsou kromě dedakatemorií i antiscie / kontrascie, což jsou vlastně zrcadlové odrazy planet podle osy 0° Raka - 0° Kozoroha. Planeta v Raku má svůj odraz (antiscii) v Blížencích, planeta v Rybách má svou antiscii ve Vahách apod.

 

Známe i třetí systém - fraktály. Ten vychází z předpokladu, že jednotlivá část v sobě obsahuje celek. Fraktály vypadají stejně jako dodekatemorie, ale první část znamení (prvních 2,5 stupňů) se vždy začíná Beranem. Tedy v každém znamení se opakuje celý zodiak od Berana po Ryby. Takto se následně vytvoří alternativní horoskop (hlubší úrovně). S fraktály pracuje kolega Vladislav Šíma.

 

Heléni takto pracovali s alternativními horoskopy, které posuzovali ve vztahu k radixu.

 

Viz 3. obrázek - Horoskop Václava Havla (5. říjen 1936, Praha, 12:15 CET) uvnitř. Po vnějším okraji jsou zaznamenány dodeky prvků z radixu (vlevo) a antiscie (vpravo). Znamení v obou horoskopech jsou rozdělena na dekany podle chaldejského pořadí (vnitřní dělení) a na úseky nestejné velikosti - hranice podle Ptolemaia. Výstup z programu Morinus 8.1.0.

 

S těmito alternativními horoskopy Heléni nepracovali samostatně jako např. my dnes se soláry, ale přikládali je na radix a porovnávali s radixovým postavením prvků a v radixových domech. Dodek a antiscie ukazují něco, co není na první pohled zřejmé, nějaké skryté motivace, nebo něco co je v pozadí, nebo co se uskutečňuje v skrytosti (toto přežilo dodnes i v horární - dotazovací astrologii).

 

U Václava Havla (dodeky jsou první kolečko), Venuše v 10. celoznakovém domě, zároveň ovládající Bod štěstí (Váhy) - její dodek se dostává do 1. domu, což zvyšuje její důležitost, navíc ji sextilem aspektuje Jupiter ze Střelce. Jupiter, který je ve Střelci domicilní, a je v sektě, je v 11. celoznakovém domě, resp. v 10. domě systému Placidus - jeho dodek se dostává do 6., tedy do nešťastného domu, ale do Raka, kde je povýšen. Na vzestup si musel počkat. Podívejme se na Merkur, který je (podle Materna) vládcem horoskopu - vládne znamení, které následuje po Luně (Luna je v Blížencích, následuje Rak, ale světla nemohou být vládcem, takže ani Lev, skončíme v Panně, čili Merkur). Dodek se dostává do 10. domu přesně na zmíněnou Venuši, a je tam spolu s Marsem, ale ten je zde ve Štíru domicilní. Každopádně dodek Marsu v 10. domě znamená překážky v pověsti. Dodek Saturna padl do znamení, kde je Mars (Panna), a ten Mars ovládá 10. dům (Štír). To znamená spor s vládcem - disident. Ukazuje to podle Rhetoria i množství soudních sporů.

 

Dodek Marsu nám padl přímo na Venuši, to je podle Rhetoria cizoložství, ale to posoudit neumím. Dodek Merkura padl na dobrodějnou Venuši, mohl by znamenat spisovatelskou činnost. To by také mohlo znamenat i pranýřování ze strany žen (to by bylo zajímavé zjistit), nebo také styky se staršími ženami.

 

Za nejdůležitější považovali Heléni zkoumání dodeku Luny a ascendentu (ale i ostatních hrotů a světel). Luna a MC v 12. domě - vězení, významný rys. Dále Merkur z Vah překonává dodek Luny v Kozorohu, to podle Rhetoria dává učené a vzdělané osoby. Merkur je vládcem horoskopu a je v 9. domě. Stejně tak dodeku Luny svědčí i Slunce - to dává eminenci. Dodek Luny spolu s dodekem MC v 12. domě i podle Rhetoria (pokud to parafrázoval) ukazuje, že narozený získá zkušenost z vězení.

 

Fajnšmekři mohou dodek zkoumat i tak, že se podívají na vládce znamení, kde spadá dodek, případně i na vládce hranice.

 

Podobně můžeme usuzovat i u antiscií (druhé kolečko). Jupiter vedoucí k eminenci Havla také vede přes 12. dům (vězení). V 12. domě je zase i MC (antiscie MC). Antiscie Venuše se nám dostává také do 1. domu, stejně jako u dodeků, může interpretace být podobná.

 

 
Obrázek 1:
 
Obrázek 2:
 
Obrázek 3:
 
 

JAK NASTAVIT ALTERNATIVNÍ HOROSKOPY V SOLAR FIRE A V MORINOVI

 
 
 
 
 
 

Milan Ján Pilip:

1980. Slovenský astrolog. Vystudoval politologii a filosofii na Prešovské univerzitě. Žije v Bardejove. Věnuje se historii, heraldice, politice (SaS) astronomii a dalším oblastem. Občanský aktivista. Předseda Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí. 

Milan Pilip Vettius Valens: Antológia - Techniky helénskej astrológie, I. kniha (preklad s poznámkami)