Milan Ján Pilip: Domy a aspekty tradičně netradičně

30.12.2020 15:52
 

 

DOMY

 
V antické terminologii se domy označují jako místa, používají se pro ně i speciální názvy:
 

1. dům: Ascendent (Horoskop), 7. dům: Descendent

2. dům: Brána Hádova, 8. dům: Smrt

3. dům: Bohyně, 9. dům: Bůh

4. dům: Hlubina nebe (Imum Coeli), 10. dům: Střed nebe (Medium Coeli)

5. dům: Dobré štěstí, 11. dům: Dobrý duch

6. dům: Zlé štěstí, 12. dům: Zlý duch

 

Název „Brána Hádova“ pro druhý dům je příhodný, jelikož je v opozicí vůči osmému domu, přičemž oba dva jsou v averzi na ascendent (nevidí se s ním – 2. dům je z dnešního pohledu v polosextilu a 8. dům v kvinkunxu na první dům). 8. dům se však považuje za negativní, stejně tak i 6. a 12., které jsou také vůči 1. domu (ascendentu) v averzi.

 

V antice je pozice planety v domě velmi významným faktorem (akcidentální hodnost) vzhledem na její sílu. Nejsilnější jsou planety v rohových domech, nejslabší v padajících. Planety v padajících domech jsou slabé a / nebo přinášejí neštěstí. Planety v rohových domech jsou dominantní a mají nejsilnější projevy.

 

Rohové domy, spolu se "šťastným" 5. a 11. domem se označují jako operativní domy, nebo efektivní domy.

 

Pozici domů (rohové, následné, padající) označuje Mark. T. Riley ve svém překladu Valensovy antologie, na jejímž překladu do slovenštiny pracuji, jako "úhlový" (angle), "sledující úhel" (following angle) a "přecházející úhel" (precedes an angle). Naproti tomu, Robert Schmidt používá termíny pro rohové domy "pivot" (pivot point), "následný" (post-ascension) a "padající" (declining). V překladu antického díla mi přijde vhodné použití výrazů, s nimiž přichází Riley, tedy "úhlový", "sledující úhel" a "predcházejíci úhel". To jen pro objasnění, odkud jsou tato označení.

 

 
 

ASPEKTY

V antice se na aspekty nahlíželo trochu jinak, navíc v konfiguracích planet se objevují různé jevy se specifickým významem. Pracovali s nimi i Arabové a středověk, některé přežily dodnes v rámci horární (dotazovací) astrologie (např. přenos nebo sběr světla). Uvedu jen některé, na které upozorňuje Ch. Brennan.

 

Překonávání je pravý aspekt. V antice se uvažuje rozdíl mezi pravým a levým aspektem, neboť planeta vpravo danému aspektu dominuje. Vyplývá to z představy, že planety nacházející se ve znameních stejné kvadruplicity (kvality) jsou vůči sobě v rohových domech. Celoznakově jsou propojeny kvadraturami a opozicemi. Ale planeta v 10. domě z pohledu jiné planety, je vůči ní dominantní (protože 10. dům je nejvýše).

 

Vezměme příklad: Jupiter v Panně, Mars ve Střelci, Měsíc v Rybách, Saturn v Raku, Slunce ve Vahách (viz obrázek 2). Jupiter a Mars jsou v kvadratuře, ale Jupiter je v tomto aspektu dominantní, protože je vůči němu v 10. domě (což je v tomto případě lepší), je vpravo. Jupiter má větší vliv na charakter této kvadratury. Zároveň je Mars v kvadratuře vůči Měsíci, a jelikož je Mars z pohledu Měsíce v 10. domě, tak mu dominuje. Povahu kvadratury mezi Marsem a Měsícem určuje Mars (což je v tomto případě horší). Z toho se odvozuje pravidlo, že planeta vpravo dominuje nad planetou vlevo. To se vztahuje i na ostatní aspekty. Slunce je v sextilu na Mars, dominantní je Slunce. Měsíc je v trigonu na Saturn, dominuje měsíc. Saturn je v sextilu na Jupiter, dominuje Saturn. Nakonec, Saturn je v kvadratuře na Slunce, takže Saturn poškozuje Slunce, neboť v tomto aspektu dominuje.

 

Vrhání paprsku je výjimkou z překonávání. Je to situace, kdy i planeta v podřízené pozici v rámci aspektu (vlevo) může poškodit, nebo mít dominanci nad planetou vpravo, která by ji jinak "převálcovala".

 

Dochází k tomu, když planeta vlevo vrhá aspekt méně než 3° před planetu vpravo. Např. (obrázek 3) Jupiter na 9° Panny a Mars na 12° Střelce. Za normálních okolností by byl Jupiter v této kvadratuře dominantní, neboť je vpravo (resp. v 10. domě od Marsu). Ale Mars vrhá svou kvadraturu na místo méně než 3° před Jupitera, a tím ho poškozuje.

 

Přiléhání nebo adherence je situace, kdy se planety blíží do vzájemné konjunkce, přičemž jsou od sebe ve vzdálenosti méně než 3°. U Luny můžeme uvažovat i větší orbis. Obrázek 3: Merkur na 18° Raka směřuje k Venuši na 21° Raka. V tomto případě jde o pozitivní akcidentální hodnost (dobré pro Merkura).

 

Obklíčení je situace, kdy se planeta dostane mezi dvě planety, buď tělesně nebo aspektem. Obklíčení škůdci planetu poškozuje, obklíčení dobroději jí pomáhá. Uvažujeme orbis 7 - 8°, přičemž by k obklíčení mělo dojít v rámci jednoho znamení. Zároveň ho nesmí přerušit další, čtvrtá planeta.

Například mějme v Býku Lunu na 10° (obrázek 4). Obklíčena je, pokud je Saturn na 3° Býka a Mars na 13° Býka. Luna je v tělesném sevření obou škůdců. Teoreticky můžeme v moderním pojetí uvažovat jako škůdce i Uran a Pluto, a abychom zvedli mandle tradicionalistům, uvažujme i planetoidy (trpasličí planety) Makemake a Eris.

 

Druhý příklad (obrázek 4). Jupiter na 14° Lva, Venuše na 2° Střelce, Merkur na 7° Střelce. Merkur je obklíčen v pozitivním smyslu, neboť z jedné strany má za zády (tělesně) Venuši, z druhé strany směřuje přímo k trigonu, který na 14° Střelce hází Jupiter z Lva. Z moderních prvků je pozitivní (dobrodějná) trpasličí planeta Haumea. Neptun je sporný.

 

Obklíčení je významný jev a nedochází k němu často. Způsob, jak jej lze rychle najít v Solar Fire je tzv. "Modulus Sort Strip" - pásek, který si nastavíte na 30° rozsah (viz obrázek 5)...

 
Celý dokument včetně obrázků v pdf si můžete stáhnout: ZDE
 
 

Milan Ján Pilip:

1980. Slovenský astrolog. Vystudoval politologii a filosofii na Prešovské univerzitě. Žije v Bardejove. Věnuje se historii, heraldice, politice (SaS) astronomii a dalším oblastem. Občanský aktivista.Předseda Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí. 

Milan Pilip Vettius Valens: Antológia - Techniky helénskej astrológie, I. kniha (preklad s poznámkami)