Mirko Boleslavský: Solární horoskop

15.01.2021 12:55

Mirko Boleslavský: ASTROLOGIE

 

Solární horoskop

Solárním horoskopem určují se události, které mají nastat v určité­m kalendářním roce; tento horoskop je závislý na poloze Slunce v radixu. Z toho je patrné, že tento horoskop nemůžeme uvažovat sám o sobě, nýbrž vzhledem k radixu.

Postup při jeho sestrojení je následující; vyhledáme v efemeridách onoho roku, pro který se má solární horoskop sestavit, polohu Slunce, kterou zaujímá Slunce v radixu. Zjistíme přesný čas, kdy tato událost nastane, a to ne jen den a měsíc, ale i hodiny, minuty a vte­řiny. Z takto získaného času vybudujeme nový horoskop stejným způ­sobem jako jsme sestrojili radix, a to je již náš solární horoskop. …

Poté přistoupíme ku prognóze. Abychom ji provedli správně, musíme se řídit v takovém složitém případě jistým systémem; proto si vždy zjistíme:

  1. Polohu solárního ascendentu (označme „sol Asc“) vzhledem k domům radixu. (Např. spadá sol Asc. do 2 domu radixu a tudíž bude se v onom roce jednat hlavně o finanční záležitosti.)
  2. Polohu Ascendentu v radixu (označme „r Asc“) vzhledem k domům solárního horoskopu (např. je „r Asc“ ve 12 domě soláru - osobní nepřátelé, nemoce)
  3. Je-li „sol Asc“ v konjunkci s některou planetou z radixu; ta by měla vliv po celý rok, a to na takové vlastnosti a záležitosti, které odpovídají tomu domu v radixu, ve kterém se nachází „sol Asc“
  4. Ročního vládce. (Např. „sol Asc“ se nachází ve znamení Štíra a je tudíž vládcem Marsu (dekan Luny).

Dále pozorujeme solární horoskop sám pro sebe; zjistíme:

  1. Jak je aspektován Asc, od kterého působce (planeta, sensitiv. body atd.) horoskopu a kde tento působce leží
  2. Jak je aspektován MC za týchž podmínek
  3. Jak jsou aspektovány planety, sensitivní body a ostatní místa horoskopu, a kde která aspektace nastává, tj ve kterém solárním domě a ve kterém zvířetníkovém znamení.

Pak pozorujeme solární horoskop vzhledem k radixu, k čemuž nám výborně slouží praktické zakreslení jednoho horoskopu do druhého. Při tom zjišťujeme:

  1. Ve kterých radix domech stojí „sol Asc“ a „sol MC“
  2. Ve kterých solar domech stojí „r Asc“ a „r MC“
  3. Jaká je aspektace „sol Asc“ a „sol MC“ od planet v radixu
  4. Jaká jest aspektace „r Asc“ a „r MC“ od planet v soláru)
  5. Ve kterých radix domech stojí solar planety
  6. Ve kterých solar domech stojí radix planety
  7. V jaké vzájemné aspektaci stojí solar a radix planety
  8. Zdali se opakují v soláru některé aspekty, které se vyskytly v radixu, či se zlepšily nebo zhoršily
  9. Zdali solar planety stojí v týchž solar domech jako radix planety v radix domech.

Po zjištění všech těchto požadavků přistoupíme k vlastní prognóze, pro niž platí pravidla uvedená v následující kapitole. Při tom musíme stále klást důraz na vlastnosti, schopnosti a veškeré výsledky plynoucí z radixu a neřešit solární horoskop sám o sobě. Ukazuje-li např.  radix na chudobu a solár na velké bohatství, neznačí to, že se dotyčný stane rázem bohatcem a bude jím po celý další život. Značí to jen zlepšení životních podmínek, snad i větší zisky, ale nikdy ne trvale. Podobně jest tomu i opačně a v každé události a vlastnosti.

Jelikož se prognóza provádí pomocí pravidel, v uvedených následující kapitole, tak jako při progresivním horoskopu, nebudeme se prováděním příkladu na ní zdržovat. Tím získáme celkový přehled, co nás očekává během onoho roku. Chceme-li i časově zjistit, kdy která událost nastane, použijeme sekundární direkce uspořádané jako při horoskopu progresivním. Stanovíme totiž pohyb planety za 24 hodin od doby, kterou jsme vzali za základní pro solární horoskop (v našem případě 21. 7. 1909 v 1 hod. 43 min. 2 vt.), dělíme počet stupňů a minut tohoto pohybu dvanácti, čímž dostaneme zdánlivý progresivní pohyb oné planety za 1 měsíc a pak určujeme, kdy který aspekt s jinou planetou z radixu nebo soláru nastane. Jest to tentýž postup s jakým jsme postupovali při progresivním horoskopu.

 

Pravidla solárního horoskopu

Nejprve probereme významy jednotlivých planet solárního horoskopu v jednotlivých solárních domech, potom všeobecná pravidla vzhledem k radixu a nakonec pravidla pro domy solární a domy radixu.

Tyto výklady najdete na Astrolexikonu pod výklady jednotlivých planet. Boleslavský uvádí pouze Slunce, Lunu, Mars, Jupiter, Saturn a Uran.

...

Ostatní planety není nutno uvádět z toho prostého důvodu, že Merkur s Venuší, jako stálí průvodci Slunce, posilují nebo zeslabují tohoto působce a působí jen podřadně. Uvažujeme je jen tehdy v solárním horoskopu, mají-li větší důležitost v radixu (např. jako vládce zrození). Potom jejich vlastnosti v jednotlivých solárních domech odpovídají vlastnostem Slunce, ovšem se svým vlastním zabarvením, což si dovede každý jistě snadno sestavit. Podobně je tomu s Neptunem, který působí právě tak jako Uran, ale liší se od něho tím, že způsobuje změny více ve světě idejí, tedy duševním, kdežto Uran působí více změny v materiálním životě. Přes to Neptun působí zhoubněji, ale v nemocech je opět harmoničtější.

 

Všeobecná pravidla vzhledem k radixu

 

  1. Stojí-li Asc nebo MC u radixu a soláru ve vzájemném dobrém aspektu, znamená to příznivé události, dobré zdraví, zisk, obzvláště je-li vládce 1. domu radix dobře aspektován v solárním horoskopu.
  2. Je-li prvý dům soláru ve špatném aspektu vzhledem k rohovým domům radixu, značí to nepříznivé podmínky.
  3. Velmi působivé je opakování se postavení planet v 1. a 10. domě radixu a soláru, obzvláště nacházejí-li se na týchž místech. Při Jupiter, Mars, Uran značí to vracení se starých nemocí, úrazů, bývalých nešťastných událostí. Je-li to Jupiter, Venuše, Slunce, znamená to opakování příznivých událostí, úspěchů, zisků a pod.
  4. Jsou-li planety v obou horoskopech na týchž místech nebo jsou-li v radixu v sextilu, trigonu, paralele nebo konjunkci s planetami v soláru, nebo obráceně, značí to vždy příznivý rok.
  5. Spadá-li 6., 8, nebo 12. dům radix současně do 1. domu soláru, znamená to nemoc, zeslabení těla nebo ducha, nepřátele, čistě dle významu onoho domu. Působí tím hůře, čím špatněji jest aspektován vládce 1. domu soláru nebo onen dům v radixu.
  6. Stojí-li Jupiter nebo Venuše v okruhu 5° od ASC nebo MC, značí to všeobecně příznivý rok.
  7. Je-li zvířetníkové znamení, v němž se nalézá „ASC sol“, totéž jako zvířetníkové znamení, v němž se nalézá „DSC r.“, značí to nepřátelství, procesy, a to s výsledkem, který závisí na aspektaci těchto uvažovaných míst od planet a všech ostatních působců v horoskopech.
  8. Obzvláště příznivý rok nastane, jestliže je hodně planet seskupeno kolem ASC, MC. a středů jednotlivých domů.
  9. Solární horoskop je neobyčejně působivý, nachází-li se ascendent v obou horoskopech v témže znamení. Tím více působí, jsou-li v okruhu 5°. Působí však nepříznivě, stojí-li rohové domy radixu ve kvadratuře nebo opozici s těmito rohovými domy soláru.
  10. Podobně velice pomáhá, jestliže sobě odpovídající domy v obou horoskopech mají stejného vládce o stejné síle.
  11. Úspěch jest zajištěn, jestliže planeta v soláru zaujímá totéž místo jako v radixu a je dobře aspektována; při špatné aspektaci lze očekávat opak.
  12. Má-li v soláru planeta takovou polohu, že jest v kvadratuře nebo opozici se svým místem v radixu, ale je při tom dobře aspektována, lze očekávat větší působnost oněch vlivů.
  13. Existují-li dobrá aspektace mezi Jupiterem, Venuší, Sluncem, Lunou, ASC a MC, lze očekávat úspěch, zdraví, štěstí; je-li však Slunce nebo Luna špatně aspektováno, Saturnem, Marsem Uranem nebo Neptunem, které stojí dokonce v rohovém domě, znamená to opak: neštěstí, nemoce, zklamání.
  14. Je-li planeta v soláru v dobrém aspektu k svému místu v radixu, značí to příznivý rok; pro špatnou aspektaci značí to opak.
  15. Nalézá-li se vládce druhého domu radix s bodem štěstí nebo s Jupiterem radix v druhém domě soláru, lze očekávat peněžní úspěch, dědictví a podobně.
  16. Je-li vládce druhého domu radix v třetím domě soláru, značí to zisk z krátké cesty, příbuzenstva atd.; obzvláště úspěch je zaručen, je-li tento vládce druhého domu radix v dobrém aspektu s vládcem třetího domu soláru.
  17. Jsou-li všechny planety v radixu nad horizontem a v soláru pod horizontem, znamená to nepříznivý rok.
  18. Jsou-li Neptun, Uran, Saturn, Mars nebo Sestupný uzel v konjunkci s ASC nebo MC soláru, značí to nebezpečí, neštěstí.
  19. Jestliže Slunce nebo Luna je v konjunkci s IC nebo DSC soláru, značí to smrt otce nebo matky.
  20. Jsou-li Uran, Saturn soláru v kvadratuře nebo opozici na Slunce nebo Lunu, znamená to nebezpečí úmrtí otce nebo matky.
  21. Je-li Luna v konjunkci s Uranem, Saturnem soláru nebo v kvadratuře nebo opozici s vládcem ascendentu radix, značí to tělesné nebo duševní onemocnění.
  22. Jestliže „ASC sol“ je v konjunkci s „ASC r.“ a přitom Mars je v kvadratuře nebo opozici na „ASC sol“, znamená to spory, nebezpečí, nemoce, nepřátelství.
  23. Stojí-li Slunce v prvém domě soláru a při tom v kvadratuře nebo opozici k prvnímu domu radixu, přináší hojné ztráty, těžkosti, nebezpečí odsouzení.

 

 

 

Pravidla pro domy radix a solární

Tato pravidla porovnávají navzájem jednotlivé domy obou horoskopů a jejich vládce; současně je uveden důsledek každé této aspektace.

 

1.dům

 

•          Je-li Merkur nebo Mars v kvadratuře nebo opozici se solárním ascendentem - ztráty krádeží, podvodem, smrt domácích užitečných zvířat.

 

Stojí-li vládce 1. domu radixu v domě soláru:

  1. v 1. domě soláru[1] a příznivě aspektovaný - zdraví, úspěch, rozum; při nepříznivé aspektaci značí opak. Je-li vládcem 1s Saturn nebo Uran - nemoce, úrazy, neúspěchy; je-li vládce 1s v příznivém aspektu s vládcem 1r - upevnění zdraví, obzvláště, jsou-li tito vládcové Jupiter nebo Venuše.
  2. příznivě aspektovaný dává zisk, finanční přírůstek; je-li nepříznivě aspektován, znamená opak.
  3. příznivě aspektovaný - krátké cesty, návštěvy příbuzných, úspěch v literárních pracích; při nepříznivé aspektaci opak. Je-li vládcem Mars - zlomyslní sousedé; je-li jím Venuše - dobří sousedé a je-li jím Jupiter - dobré spekulace a nové obchody.
  4. příznivě aspektovaný - prospěch z rodiny, domova, staveb, návštěvy a úspěchy zabýváním se s nemovitostmi; při nepříznivé aspektaci opak.
  5. příznivě aspektovaný - úspěch v lásce, spekulacích, radost z dětí, mnoho zábav, sportů a úspěchy v nich; při nepříznivé aspektaci opak.
  6. příznivě aspektovaný znamená změnu služebnictva, upevnění zdraví (je-li to Jupiter, Slunce, Venuše); při nepříznivé aspektaci (obzvlášť je-li to Mars, Saturn, Uran nebo Neptun) vleklou nemoc, zhoršení zdravotního stavu.
  7. příznivě aspektovaný - zasnoubení, svatba (u žen Slunce, Jupiter, Mars, u mužů Luna, Venuše), což jest pravděpodobnější, spadá-li na ten čas příslušná direkce; při nepříznivé aspektaci znamená nesrovnalosti v rodině, neúspěchy ve veřejnosti.
  8. příznivě aspektovaný - dědictví; při nepříznivé aspektaci těžké onemocnění, úraz, nebezpečí smrti.
  9. příznivě aspektovaný - doba vhodná pro studium, dlouhé cesty do ciziny za účelem sebevzdělání, obchodním; při nepříznivé aspektaci nepříjemné události za pobytu v cizině, duševní deprese.
  10. příznivě aspektovaný - úspěch a zisk z obchodu, povolání, povýšení, vyznamenání; při nepříznivé aspektaci opak.
  11. příznivě aspektovaný - nová přátelství, zisk z obchodů, dary; při nepříznivé aspektaci opak.
  12. příznivě aspektovaný - překonání nepřátel, překážek. Nastane to jen tehdy, je-li i vládce 1s příznivě aspektován; je-li nepříznivě aspektován vládce 1s, bude vítězství nepatrné a při obojí nepříznivé aspektaci zvítězí nepřátelé.

 

 

2. dům

  • Nejdříve je nutné zjistit, zda radix poukazuje na chudobu či bohatství; podle toho potom usuzujeme také o aspektaci v soláru; nemá-li radix význačné majetkové vlastnosti, mohou přinést dobré aspekty soláru jen zlepšení, ale jen na jistou dobu, nikdy trvale!
  • Je-li vládce 2r v konjunkci s ascendentem soláru a příznivě při tom aspektovaný, přináší zisk, očekávané peníze, úspěchy v podnikání.
  • Stojí-li bod štěstí soláru, příznivě aspektovaný, na místě Jupitera nebo Venuše radixu, lze očekávat vzrůst majetku.
  • Je-li vládce 2s nepříznivě aspektovaný vládcem zrození i vládcem soláru (tj vládce 1s), znamená to neúspěchy a nepříjemnosti ve finančních záležitostech, bankrot.
  • Je-li bod štěstí soláru v příznivém aspektu s vládcem domu, v němž se nalézá bod štěstí radixu, znamená to zisk a úspěch v práci, obchodě; je-li ale v kvadratuře nebo opozici - ztráty majetku.
  • Je-li vládkyní 2s Venuše nebo bod štěstí s., přináší to peníze a zisk vlivem žen; dědictví, je-li Venuše vládcem 8s, je-li příznivě aspektována. Při nepříznivé aspektaci opak.
  • Je-li vládce domu, v němž se nalézá bod štěstí radixu šťastná planeta, příznivě aspektovaná, vzhledem k ascendentu soláru, znamená to zisk a úspěch ve spekulacích.
  • Nešťastná planeta ve 2s, nebo nepříznivě aspektující vládce 2s, nebo bod štěstí s., přináší neúspěchy ve finančních záležitostech, způsobené lidmi nebo okolnostmi, které se určí podle povahy této planety v určitých domech; tak např. je-li Saturn vládcem tohoto 2s, označuje ztráty skrze židy, staré lidi, dav, je-li to Merkur, skrze zloděje, mladé lidi, prodavače, služebníky a pod.
  • Je-li bod štěstí soláru v trigonu se Sluncem soláru, znamená to zisk z obchodu; při kvadratuře nebo opozici - velké ztráty, nezdar.
  • Slunce soláru ve 2s nepříznivě aspektováno - ztráty, extravagance, což platí i pro Sestupný uzel soláru ve 2s.
  • Stojí-li Jupiter soláru, nepříznivě aspektován, ve 2s, znamená to zbytečné vyhazování peněz, marnotratnost.
  • Stojí-li Saturn soláru, nepříznivě aspektován, ve 2s - ztráty způsobené staršími lidmi; je-li retrográdní ve 4s a současně vládcem 2s -ztráty ve finančních záležitostech, ztráty dědictví po rodičích, ze staveb, polí, zahrad. Stojí-li v 10s - ztráty v obchodě, neúspěchy v povolání, urážky na cti, zeslabené majetkové poměry po celý rok.
  • Stojí-li vládce 8r, nepříznivě aspektovaný, ve 2s - škody, mrzutosti a zlosti způsobené sporem o dědictví, finanční ztráty v bankách, obchodech, ve kterých máme uloženy peníze.

 

Vládce 2r v solárním domě:

 

  1. příznivě aspektovaný - bohatá činnost, zisk; při nepříznivé aspektaci přináší neštěstí, obchodní ztráty a marnotratnost.
  2. příznivě aspektovaný - rozmnožení majetku; při nepříznivé aspektaci - neúspěchy, finanční krize.
  3. příznivě aspektovaný - finanční podporu od příbuzenstva, krátké cesty; při nepříznivé aspektaci opak.
  4. příznivě aspektovaný - finanční podporu od otce, zisk z nemovitosti; při nepříznivé aspektaci opak.
  5. příznivě aspektovaný - zisk ze hry, spekulace, zrození dítěte, zábavy, úspěch ve sportu; při nepříznivé aspektaci opak.
  6. příznivě aspektovaný - zisk podle povahy 6. domu; při nepříznivé aspektaci značí ztráty, nemoce.
  7. příznivě aspektovaný - zisk a úspěch v obchodech, spokojenost v manželství; je-li v 10s zlá planeta (Saturn, Mars, Uran, Neptun) znamená to ztráty, způsobené soudními procesy. Je-li vládce 2r zlá planeta - neštěstí v rodině, nepřátelství, rozluka.
  8. příznivě aspektovaný - testament příznivý pro zrozeného; je-li aspektace nepříznivá, smrt v rodině. Je-li vládcem Jupiter nebo Venuše - materiální zisk v manželství; je-li ale vládcem zlá planeta - ztráty, starosti, mrzutosti, nevděčné práce; je-li vládcem Mars - násilná smrt.
  9. příznivě aspektovaný - zisk a úspěch z dlouhé cesty v cizině, spojené s vědeckým zájmem. Při nepříznivé aspektaci - mrzutosti, nemoce na cestách, nepřátelství s bratry.
  10. příznivě aspektovaný - úspěch v obchodě, povolání, veřejná činnost, pocty, vyznamenání, uznání od národa, obzvlášť je-li pánem 10r Uran, Saturn nebo Venuše. Při nepříznivé aspektaci opak.
  11. příznivě aspektovaný - přírůstek peněz z obchodu, zvláště je-li tamtéž bod štěstí soláru. Při nepříznivé aspektaci - ztráty peněz, půjčených přátelům.
  12. příznivě aspektovaný - vítězství nad nepřáteli, zisk z obchodů; je-li v 10s Merkur a je současně ve Střelci nebo v Rybách, zvítězí nepřátelé, přijdou anonymní dopisy. Mars ve 12s dává smělé dotěrné nepřátele (Němce), Saturn ve 12s znamená strach z nepřátel.

 

 

 

 

3. dům

Mnoho planet vyskytujících se ve 3s, značí podniknutí mnoha krátkých cest, časté dopisování, literární práce.

  • Stojí-li ve 3. domě soláru Venuše nebo Jupiter, značí snášenlivé sousedy, dary od příbuzných; je-li tam Neptun, Saturn nebo Sestupný uzel, značí opak. Stojí-li tam Uran nebo Mars, nepříznivě aspektovaný, značí úrazy na železnici, autem a pod. při cestování. Je-li tam Saturn nepříznivě aspektovaný od Venuše a Merkura, značí mrzutosti s příbuznými a pro dopisy.

 

Vládce 3r v solárním domě:

  1. příznivě aspektovaný - osobní prospěch pomocí sourozenců, příbuzných, z cest, literární práce, smluv; při nepříznivé aspektaci opak.
  2. příznivě aspektovaný - finanční užitek, zisk z vědecké práce, literární práce, pomocí příbuzných, sourozenců; při nepříznivé aspektaci opak.
  3. Vládce 3s, nebo Luna nebo vládce 1r, příznivě aspektovaný - hašteření, spory a urážky od sourozenců, příbuzných; je-li Luna vládcem 3s, příznivě aspektovaná od Venuše a Jupitera, přináší příznivý čas, užitek z příbuzných; je-li ale nepříznivě aspektována od Neptuna, Urana, Saturna nebo Marse - závist příbuzných a z toho plynoucí jejich snaha uškodit. Je-li vládcem 3s Merkur, nepříznivě aspektovaný od Marse - smrt v příbuzenstvu, škody způsobené krádeží na cestách.
  4. příznivě aspektovaný od bodu štěstí, Saturna, Urana - dary a přízeň příbuzných s otcovy strany, zisk z literární práce; při nepříznivé aspektaci opak.
  5. příznivě aspektovaný - štěstí ve hře, užitečné cesty, cesty bohaté na milostné zápletky; při nepříznivé aspektaci opak.
  6. příznivě aspektovaný - varuje před cestami, zábavami. Je-li vládcem zlá planeta, je nutné dát zostřený pozor na předcházející a být velmi opatrný v psaní dopisů. Je-li oním vládcem Venuše - urážky a na cti utrhání od znepřátelených příbuzných a stojí-li dokonce v konjunkci na Lunu - velká příkoří se strany příbuzenstva.
  7. příznivě aspektovaný - svatba, svatební cesty; při nepříznivé aspektaci - nepříjemné zasahování osob z veřejného života do vlastních záležitostí; je-li tímto vládcem Merkur, Luna nebo Saturn - pomluva jeho nebo jeho ženy od některého člena vlastní rodiny.
  8. nebezpečí na cestách; je-li nepříznivě aspektován od Urana, vládcem 8s - částečná mrtvice ochrnutím té části těla, která odpovídá Merkuru nebo Býku, Panně.
  9. příznivě aspektován - dlouhé cesty, vykonané s úspěchem, nové bohaté známosti, příznivý čas pro studium; při nepříznivé aspektaci nebo je-li zlá planeta, opak.
  10. příznivě aspektovaný - úspěchy v povolání, obchodě, který se uzavírá na cestách. Je-li to Jupiter nebo Mars - dobré obchody; je-li to Neptun, Uran, Saturn nebo Mars, nepříznivě aspektován - ztráta cti, těžkosti v povolání, mrzutosti na obchodních a vědeckých cestách, nebezpečí bankrotu banky, ve které máme uložené peníze, ztráty, způsobené nemocemi příbuzných.
  11. příznivě aspektovaný - štěstí od přátel, nové přátelské vlivné známosti, protekce a z ní plynoucí úspěchy. Je-li jím Merkur nebo Sestupný uzel - falešní přátelé a škody jimi způsobené; je-li nepříznivě aspektovaný - faleš a úskoky sousedů nebo příbuzných.
  12. mnoho starostí, nepřátelství v příbuzenstvu, nebezpečí při krátkých cestách; je-li vládcem zlá planeta a k tomu ještě nepříznivě aspektovaná - útok nepřátel, odsouzení do žaláře.

 

 

4. dům

  • Je-li vládce 4s nepříznivě aspektovaný Marsem nebo Merkurem - mnoho nebezpečí, ztráty pozemků, domů, dědictví.
  • Je-li ve 4. domě soláru Mars, Uran nebo Slunce a současně v ohnivém znamení, nepříznivě aspektovaný - nebezpečí ohně, exploze, výbuchy apod.; je-li tam Merkur, nepříznivě aspektovaný - nebezpečí z užívání neoprávněného titulu, neúspěchy v podnikání, špatný právní poradce, nepříjemné písemné zprávy. Je-li tam Slunce (při denním zrození ), Luna (při nočním zrození ) nebo bod štěstí ve 4s, nepříznivě aspektovaný od Marse, Saturna nebo Urana - nebezpečí smrti otce nebo matky.
  • Je-li ve 4s Saturn konjunkce Slunce - vždy úmrtí v rodině.
  • Je-li vládce 4s, nepříznivě aspektovaný Sestupným uzlem, v ohnivém znamení, - nebezpečí pro otce a to smrtí jedem, ohněm, zničení domu, obchodu ohněm nebo bleskem.
  • Je-li vládce 4s, nepříznivě aspektován Marsem - těžké onemocnění otce, tělesný úraz; je-li nepříznivě aspektován Saturnem - úrazy způsobené nepřáteli, nebezpečí zavření do vězení, ztrátu dědictví po otci, nepřátelství se starými příbuznými.
  • Je-li ve 4s příznivě aspektované Slunce, Jupiter nebo Venuše - úspěch a zisk od otce, dědictví; je-li tam špatně ozářený Mars, Saturn nebo Sestupný uzel - neúspěchy v obchodě s nemovitostmi, mnoho nesplněných přání; je-li vládce 1r v kvadratuře nebo opozici s vládcem 4s - hádky a spory s otcem.

 

Vládce 4r v solárním domě:

  1. Příznivě aspektovaný - zisk z nemovitostí, přispění otce; při nepříznivé aspektaci opak.
  2. Příznivě aspektovaný - finanční transakce a společenství otce, zisk z obchodů, nemovitostí; při nepříznivé aspektaci opak.
  3. Příznivě aspektovaný - změna pobytu, cesty; je-li to Luna - mnoho návštěv, debat. Při nepříznivé aspektaci opak.
  4. Příznivě aspektovaný - úspěch v jednání s otcem, obchodníky, venkovskými ženami; při nepříznivé aspektaci opak.
    1. Je-li jím Merkur - zisk (nebo ztráta při nepříznivé aspektaci) ze lstí, podvodů.
    2. Je-li jím Saturn, který mimo to stojí ve Beranu nebo Štíru - ztráty a škody ze získaného dědictví.
    3. Je-li jím Jupiter, nepříznivě aspektovaný - nečestné obchody a z toho plynoucí zisk.
    4. Je-li jím Slunce, nepříznivě aspektované - vystěhování.
  5. Příznivě aspektovaný - zisk ze spekulací, radost z dětí, obzvláště je-li to Jupiter nebo Venuše; při nepříznivé aspektaci opak.
    1. Je-li jím Mars, značí nemoc, vzpurné děti a zklamání v nich.
    2. Je-li jím Saturn, nepříznivě aspektován, značí dlouhou nemoc nebo smrt dítěte.
  6. Nepříznivě aspektovaný - v rodině otce, milých zvířat, vysoké účty od lékařů, ztrátu služebnictva, nepříznivý čas k veškeré práci.
  7. Příznivě aspektovaný - úspěch a zisk pomocí ženy; je-li jím Jupiter nebo Venuše, značí dobré obchody. Je-li jím zlá planeta - ztráty způsobené ženou, nepříjemnosti s přáteli ženy, odtrhnutí se od rodiny.
  8. Příznivě aspektovaný - značí zisk z odkazu přátel ze ženiny strany, věno. Je-li jím Venuše, Jupiter - dobré spekulace.
  9. Příznivě aspektovaný - úspěch a bohaté události na cestách; při nepříznivé aspektaci - onemocnění na cestách. Je-li vládce 9r v kvadratuře nebo opozici vládcem 4s, a jeden z nich je ve znamení Býka, Lva nebo Vodnáře - dlouhá nemoc otce.
  10. Příznivě aspektovaný - zisk z obchodu, povolání, povýšení vlivem otce nebo starších osob; obzvláště působí, je-li jím Jupiter, Venuše nebo Merkur; při nepříznivé aspektaci, nebo je-li jím Saturn nebo Mars, znamená opak.
  11. Špatně aspektovaný - je nepříznivý pro otcovo zdraví; je-li jím Jupiter nebo Venuše, dobře aspektován - příznivé změny v životě, přátelství starších osob.
  12. Příznivě aspektovaný - mnoho nepřátel, nad kterými ale člověk zvítězí; při nepříznivé aspektaci opak. Je-li jím zlá planeta, bude ošizován a bude mít mnoho škod způsobených nepřáteli.

 

 

 

 

5. dům

  • Stojí-li Jupiter nebo Venuše právě ve středu 5. domu soláru, nebo se tento solární dům kryje s 5. domem radixu - mnoho dobra a úspěchů v daném roce. Je-li ale střed 5s v nepříznivém aspektu na Neptun, Uran, Saturn, Mars nebo Sestupný uzel radixu - smrt dítěte, neúspěchy ve spekulacích, nešťastné události při zábavách, sportu.
  • Je-li Slunce v 5s v dobrém aspektu s Venuší - rodinný přírůstek.
  • Je-li příznivě aspektovaný Jupiter, Venuše, Vzestupný uzel nebo Luna ve znamení Raka, Štíra nebo Ryb - spokojenost a radost z dětí pro jejich píli, úspěch, dobré zisky z loterie, zábavy; je-li tam Neptun, Uran, Saturn, Mars nebo Sestupný uzel znamená to opak.
  • Je-li v 5s
    1. Saturn - nemoce získané při zábavě
    2. Mars - nemoce způsobené ohněm nebo potratem.
    3. Sestupný uzel - nebezpečí, uvěznění, marnotratnost při zábavě.
    4. Merkur nepříznivě aspektovaný - lež a nepravdy dětí
    5. Uran, obzvláště ve znamení Štíra - úraz strojem, pádem.
  • Je-li vládce 5s v konjunkci, sextilu, trigonu s Jupiterem nebo Venuší, přináší štěstí a úspěch.

 

Vládce 5r v solárním domě:

  1. Příznivě aspektovaný -radost z dětí a dobrá shoda s nimi, úspěch ve sportu, závodech a hrách; při nepříznivé aspektaci opak.
  2. Příznivě aspektovaný - zisk ze spekulací, obzvláště je-li to Jupiter nebo Venuše; je-li to Uran, Saturn nebo Mars, nepříznivě aspektovaný - velké ztráty investicí peněz, výdaji na hry, zábavy, nebezpečí života dětí.
  3. Příznivě aspektovaný - návštěvy z otcovy strany, krátké cesty úspěšně končící, odchod dětí z domova do vzdálených škol s výsledkem podle vlastností vládce.
  4. Příznivě aspektovaný - dary dětem, dědictví po dědečkovi, úspěch v podnikání; při nepříznivé aspektaci, nebo zlé planetě platí opak. Obzvláště dětem hrozí nebezpečí úrazu.
  5. Příznivě aspektovaný - úspěch v podnikání, radost z dětí, úspěchy ve sportu; při nepříznivé aspektaci opak.
  6. Nepříznivě aspektovaný - nemoc v rodině, hlavně dětí; při příznivé aspektaci - zisk ze zaměstnanců, služebnictva.
  7. Příznivě aspektovaný - lásku a svornost v celé rodině, obzvláště, je-li v 5r Jupiter, Venuše; je-li tam Saturn, Uran nebo Mars - rozpory a hádky mezi dětmi, štvaní a popuzování matky dětmi proti otci, ztrátu děcka.
  8. Nepříznivě aspektovaný - ztráta dítěte; je-li jím Jupiter nebo Venuše - zisk dětí od přátel, testament k jejich dobru.
  9. Příznivě aspektovaný - zisk z dětí, spekulací, dlouhých cest; je-li jím Merkur nebo Venuše, je nutno dát pozor na děti, neboť budou chtít si hodně hrát a bavit, kdežto povinnostem se vyhýbat.
  10. Příznivě aspektovaný - úspěch v povolání, hlavně v oboru finančním a ve sportu, vhodná volba povolání pro děti; při špatné aspektaci opak.
  11. Příznivě aspektovaný - příchylnost dětí; je-li vládcem zlá planeta - nebezpečí úrazu pro děti, špatné kamarády dětí, rozepře mezi dětmi.
  12. Nepříznivě aspektovaný - nepřátelský poměr dětí k rodičům, jimi způsobené křivdy a škody.

 

 

6 dům

  • Je-li vládce 6s nepříznivě aspektován a stojí-li v 6s Neptun, Uran, Saturn, Mars nebo sestupný uzel - nebezpečný rok; nemoce, ztráty způsobené podřízenými osobami, neúspěchy ve vlastní práci. Nemoc se pozná podle vlastnosti jejího působce (např. Saturn) a podle jeho polohy ve zvěrokruhu.
  • Je-li vládce soláru (solární ascendent) v konjunkci nebo opozici s vládcem 6r - špatné zdraví; podobně u Slunce nebo Luny v 6s, stojí-li v opozici s vládcem 6s.
  • Je-li vládce 6s nebo 1s a Luna mezi sebou příznivě aspektováni a sami také příznivě aspektováni - rok dobrého zdraví a případné indisposice netrvají dlouho.
  • Je-li vládce zrození v konjunkci se Sestupným uzlem v 6s nebo v konjunkci či opozici s Neptunem, Uranem, Saturnem nebo Marsem - mnoho dlouhých vleklých nemocí; je nutné být velice opatrný.
  • Vládce soláru (1s), příznivě aspektovaný, stojící v 6s - shoda se zaměstnanci, služebnictvem; při nepříznivé aspektaci opak.
  • Stojí-li Slunce (u denního horoskopu) nebo Luna (u nočního horoskopu) v opozici s rohovými domy soláru - úraz a ohrožení zraku; jsou-li nepříznivě aspektovány od Urana -nebezpečí onemocnění z koupele. Jsou-li Mars, Sestupný uzel, Slunce nebo Luna mezi sebou nepříznivě aspektovány - úrazy, nervové poruchy.
  • Stojí-li vládce 6s v 1s, 6s nebo 7s a v konjunkci se Saturnem - nepříznivý rok života.

 

Vládce 6r v solárním domě:

  1. Příznivě aspektovaný - dobrý poměr vzhledem k podřízeným; při nepříznivé aspektaci opak.
  2. Příznivě aspektovaný - zisk ze zaměstnanců, peníze z nové práce; při nepříznivé aspektaci opak.
  3. Nepříznivě aspektovaný - nemoc sourozence na cestách.
  4. Nepříznivě aspektovaný - nebezpečí smrti otce, nepříznivá změna bytu, nepříznivý čas pro obchod s nemovitostmi.
  5. Nepříznivě aspektovaný - nemoce dětí, získané při zábavě, sportu.
  6. Příznivě aspektovaný - zisk ze zaměstnanců, dobré zdraví; při nepříznivé aspektaci nemoc, okradení služebnictvem.
  7. Nepříznivě aspektovaný - onemocnění partnera v manželství, neúspěchy ve veřejném životě.
  8. Nepříznivě aspektovaný - těžké onemocnění, smrt zrozeného nebo v rodině.
  9. Nepříznivě aspektovaný - onemocnění na cestách v cizině, nestálost, podlost, dát pozor na jednání členů rodiny, kteří chtějí škodit.
  10. Nepříznivě aspektovaný - mrzutosti s nadřízenými, neúspěch v podnikání, ztráty v obchodě; je-li dobře ozářen, bude vše slabší.
  11. Příznivě aspektovaný - zmařené naděje, ztrátu dobrých přátel, protekce; je-li vládce soláru (1s) a vládce 11s v nepříznivé aspektaci - ztráta přátel roztržkou, úmrtím.
  12. Nepříznivě aspektovaný - škody způsobené podřízenými, dlouhý pobyt v nemocnici, sanatoriu. Je-li vládcem zlá planeta, obzvláště Uran - smrt pádem, zřícením se.

 

7. dům

  • Je-li vládce 7r v konjunkci s vládcem 7s, stojícím v 5s, 7s nebo 11s - velká láska, záměr svatby, obzvláště, je-li příznivě aspektován od Neptuna, Urana, Saturna nebo Marse.
  • Luna nebo Venuše v 7s a nepříznivě aspektovaná od Saturna, Urana nebo Marse - osudové ztráty a neúspěchy u žen, v manželství nebo veřejném životě.
  • Stojí-li vládce zrození v konjunkci se Venuší soláru - v mužském horoskopu svatba; totéž nastane u ženy, je-li vládce zrození v konjunkci s Marsem soláru.
  • Je-li vládce 7s a Venuše nebo Luna s příznivou aspektací, bude i partner v manželství dobrý, přátelský.
  • Nachází-li se Venuše za Sluncem (ve směru zvířetníkových znamení), a jsou oba nepříznivě aspektovány - smrt ženy, rozchod v lásce; je-li Venuše nepříznivě aspektována od Sestupného uzlu - tělesná nebo duševní nemoc ženy.
  • Je-li vládcem 7s Venuše a v příznivé aspektaci s Lunou, bude ženino zdraví pevné po celý rok; stojí-li však Luna, Venuše nebo vládce 7s v nepříznivém aspektu s Neptunem, Uranem, Saturnem, Marsem nebo Sestupným uzlem - oslabení zdraví ženy, často smrt matky.
  • Jsou-li v 7r a současně v 7s planety Mars nebo Saturn - nebezpečí pro partnera v manželství.
  • Stojí-li Venuše radix v konjunkci s Jupiterem soláru - milostná záležitost.
  • Je-li Merkur radix v opozici se středem 7s, hrozí partnerovi v manželství nebezpečí od nepřátel typu Merkura.
  • Je-li Venuše nebo Jupiter v 7s, příznivě aspektovaný - uzavření sňatku.
  • Je-li Saturn v 7r a současně v 7s - smrt partnera v manželství.

Vládce 7r v solárním domě:

  1. Příznivě aspektovaný - zdatnost ženy, úspěch v soudních procesech, úspěch na veřejnosti; při nepříznivé aspektaci opak.
  2. Příznivě aspektovaný, stojící v 2s - zisk a úspěch pomocí ženy; je-li nepříznivě aspektován - marnotratnost ženy, těžké peněžní ztráty a ztráty nemovitostí vinou ženy. Je-li při tom v konjunkci s Lunou - smrt ženy.
  3. Příznivě aspektovaný - vlivné návštěvy z příbuzenstva a je-li to Jupiter nebo Venuše i svatba s někým z příbuzenstva; při nepříznivé aspektaci - nepříjemnosti se sousedy, hádky s příbuznými, nebezpečí na krátkých cestách, je třeba se vyvarovat změny bytu, slavností.
  4. Nepříznivě aspektovaný - neštěstí pro ženu. Je-li to dobrá planeta - klidné poměry a štěstí v domácnosti, příznivé události s partnerem v manželství.
  5. Příznivě aspektovaný - šťastné události v rodině jako narození dítěte a pod.; je-li jím Venuše, Jupiter nebo Luna - luxusní zábavy. Při nepříznivé aspektaci - nepříjemnosti a mrzutosti ze strany partnera, který je excentrický ve svém chování, jeho děti ho nebudou poslouchat a nepřátelé nad ním zvítězí lstí a odstraní ho z veřejného života.
  6. Nepříznivě aspektovaný - útok osobních nepřátel, onemocnění ženy, nesváry v manželství, konflikty zaviněné dopisováním. Je-li jím Jupiter nebo Venuše nebudou události tak dalece působit.
  7. Příznivě aspektovaný - úspěch v domácích záležitostech, veřejných obchodech, procesy; při nepříznivé aspektaci opak.
  8. Příznivě aspektovaný - oženění se s bohatou nebo chudou ženou podle jeho vlastností; při nepříznivé aspektaci - těžkosti, nemoce v rodině, ztráty z dědictví zklamání se v nich.
  9. Příznivě aspektovaný - odloučení se od ženy, těžkosti a nemilé příběhy na cestách v cizině, úmrtí ženy z příbuzenstva, obzvláště je-li vládce zlou planetou. Je třeba se vyvarovat obchodů s knihkupci, nakladateli, sporu s církevními osobami.
  10. Nepříznivě aspektovaný - oloupení, smrt otce ženy, ztráty v obchodě, zaměstnání, zvláště je-li vládcem Uran nebo Saturn; je-li jím Venuše, Jupiter, Luna nebo Merkur, příznivě aspektovaný - přízeň ženy a jejich příbuzných, úspěch v obchodě, dědictví patřící ženě. Je-li svobodný, má možnost se oženit s bohatým a dobrým partnerem. Je-li ale vládcem Mars, Uran nebo Saturn v 10r - ztráta zaměstnání, poškození v povolání od spolupracovníků, společníků a partnera v manželství.
  11. Příznivě aspektovaný - uzavření vlivných přátelství, harmonický rodinný život; je-li svobodný, může se oženit s vdovou (či vdovcem), která je bohatá, zvláště je-li vládcem Jupiter nebo Venuše; je-li jím Neptun, Uran, Saturn nebo Mars, značí vše opak.
  12. Nepříznivě aspektovaný - neštěstí a hádky v manželství, soudní pře, rozvod, nemoc manželky, tyranie manžela, nebezpečí žaláře, zvláště je-li vládcem Saturn, Mars, Neptun nebo Uran; je-li jím Jupiter nebo Venuše, projeví se vše v menším měřítku.

 

 

8 dům

  • Vládce 1r, nepříznivě aspektovaný, nacházející se v 8s - ztráta dědictví, darů, též smrti; je-li Slunce nebo Luna současně v opozici s vládcem 8s - smrt v rodině.
  • Vládce 8s v kvadratuře nebo opozici s vládcem (1s) - vlastní smrt, tím spíše, když vládcem 8s je zlá planeta a stojí v konjunkci s ascendentem soláru.
  • Jsou-li vládci 4r a 8r radixu v soláru ve vzájemném nepříznivém aspektu - smrt.
  • Jsou-li dobré planety v konjunkci s Lunou nebo vládcem zrození v 8s, příznivě aspektované - zisk z testamentů, darů.
  • Smrt nastane, je-li Saturn radix ve znameních Berana, Lva nebo Střelce a Slunce nebo Luna jako solární hyleg s ním v opozici, hlavně ve 2s nebo 8s. Smrt starší osoby v rodině nastane, je-li Slunce v kvadratuře se Saturnem v 1s nebo 4s. Je-li v 6s Neptun - dlouhá těžká nemoc; stojí-li ještě v opozici s vládcem zrození - smrt.
  •  Je-li Saturn, Mars, Uran nebo Neptun vládcem 8r a je-li v konjunkci s ascendentem soláru, nastává kritický čas pro zdraví. Stojí-li Mars v konjunkci s Merkurem v 8s, nastává často sebevražda, nebo boj se ženou a ztráta domácího majetku.

 

Vládce 8r v solárním domě:

  1. Nepříznivě aspektovaný - nebezpečí života; při příznivé aspektaci a planetě - zisk z dědictví.
  2. Příznivě ozářený - přínos peněz ženiným věnem, hlavně z pozůstalosti z jejího příbuzenstva. Je-li jím Neptun, Uran, Saturn nebo Mars, nepříznivě aspektovaný, - vydědění, ztráty dědictví.
  3. Nepříznivě aspektovaný - smrt sourozence, blízkého příbuzného, nebezpečí na krátkých cestách, nepříjemnosti s dopisy, zhoršení zdraví.
  4. Nepříznivě aspektovaný - nebezpečí úrazu, ztrátu majetku, nemoce rodičů, varovat se obchodů s nemovitostmi, plodinami. Je-li vládcem Jupiter nebo Venuše, jsou události slabší působnosti.
  5. Nepříznivě aspektovaný - nebezpečí smrti na lovu, při sportu, šplhání na skalách, jízdou železnicí, autem. Je-li vládcem Uran, Saturn nebo Mars, značí mnoho zklamání, nehody v lásce. Dobrá planeta, obzvláště Venuše, Jupiter, působí opak.
  6. Nepříznivě aspektovaný - těžké nemoce zrozeného i v jeho okolí, nevhodné přijímání služebnictva; je-li vládcem Saturn, Mars nebo Uran - okradení podřízenými. Je-li jím Jupiter nebo Venuše, nutno dát dobrý pozor při zakládání nových podniků, abychom nebyli ošizeni. Je-li jím Luna, značí to vesměs mnoho změn ve smyslu podle aspektace.
  7. Nepříznivě aspektovaný - ohrožení života od tajných nepřátel, nebezpečí přepadení a zabití na cestách, oženění se s cizinkou, je-li ženat, nebezpečí smrti hrozí ženě. Je-li vládcem dobrá planeta, příznivě aspektovaná - dobré zdraví, příjemný rodinný život; je-li nepříznivě aspektovaná, přináší smrt v rodině, ztráty dědictví.
  8. Příznivě aspektovaný - odkazy se strany ženina příbuzenstva; při nepříznivé aspektaci nebo zlé planetě opak.
  9. Nepříznivě aspektovaný, je-li to Neptun, Uran, Saturn nebo Mars - ohrožení života partnera, nebezpečí nemírného pití, nebezpečí na cestách, ženu doma potkají nepříjemné události.
  10. Nepříznivě aspektovaný - spory, ostuda, ztráty vlivem právníků, obzvláště je-li vládcem Uran, Saturn nebo Mars. Je-li jím Venuše, Jupiter, příznivě aspektovaný - přízeň představených, štěstí a úspěch v povolání, zvláště je-li dotyčný lékařem.
  11. Příznivě aspektovaný - peněžní úspěchy v obchodech pomocí přátel, protekce; při nepříznivé aspektaci - noví přátelé, s nimiž je lépe se nestýkat.
  12. Nepříznivě aspektovaný - ošizení se v obchodě, žalářování, urážky a útoky od nepřátel.

 

 

9. dům

  • Stojí-li v 9s Slunce, Luna, bod štěstí nebo Vzestupný uzel - cesty bohaté na úspěch, velké příznivé události, úspěch ve studiu.
  • Vládce zrození v 3s nebo 9s - podnikne jistě cesty.
  • Stojí-li vládce soláru (1s) v konjunkci s Lunou radix ve 4s - mnoho cestování.
  • Jsou-li ve 9s Jupiter, Venuše nebo Vzestupný uzel, příznivě aspektovány - příhodná doba pro učitele, řečníky a básníky k získání popularity a úspěchu.
  • Stojí-li Luna v 9s v dobrém aspektu s Jupiterem - cesty po vodě, přestěhování se za moře nebo pod., tím spíše, je-li jedna z nich ve vodním znamení.
  • Je-li vládcem soláru (1s) Jupiter a je v konjunkci se Sluncem v 9s, přináší záležitosti, týkající se soudů, práv, notářů, rychtářů, neúspěchy v soudních procesech; je-li Jupiter příznivě ozářen - čest a morálka. Je-li Jupiter v 9s a v opozici nebo v konjunkci s Beranem, dělá člověka netrpělivým; stojí-li v opozici se Saturnem dělá ho zlým, mrzutým a způsobuje mu neshody s představenými a neúspěch při soudním procesu.
  • Nachází-li se Neptun v 9s, příznivě aspektovaný, způsobuje náklonnost k umění, přírodním vědám.

 

Vládce 9r v solárním domě:

  1. Příznivě aspektovaný - úspěch ve studiu, obchodě, příznivé cesty, dobří učitelé; při nepříznivé aspektaci opak.
  2. Příznivě aspektovaný - rozmnožení majetku cestováním; je-li vládcem Saturn, Uran, Mars nebo Merkur, nepříznivě aspektovaný - ztráta peněz na cestách, záležitosti, týkající se hřbitova.
  3. Příznivě aspektovaný - mnoho příznivých cest, štěstí v záležitostech náboženských, úspěch v literární práci, příjemné dopisy od intelektuálních osob, úspěšné jednání s nakladatelem, prospěch z příbuzných; při nepříznivé aspektaci opak.
  4. Nepříznivě aspektovaný - nemoc rodičů, hlavně otce, spory s příbuznými s otcovy strany, nepříjemné cesty po celý rok, úmrtí v rodině a to starší osoby, je-li vládcem Saturn nebo Uran.
  5. Příznivě aspektovaný - zisk z obchodu s cizokrajnými výrobky, který se projeví po delší době, odstěhování se dětí z domova, svatební cesty, milostné zápletky na cestách, dobré spekulace v cizích zemích; při nepříznivé aspektaci opak.
  6. Příznivě aspektovaný - zisk ze služebnictva, nájemce, úspěch v zakládání nových obchodů, je-li vládcem Jupiter, Venuše nebo Merkur. Je-li vládcem Saturn, Mars, Neptun nebo Uran - onemocnění na cestách a v cizích zemích, obchodní ztráty zasláním zboží do cizích krajů. Je-li v 9s Jupiter v kvadratuře nebo opozici s Marsem, a Luna je vládcem 9r - ztráty způsobené spekulacemi na burze plodin a se zámořskými výrobky.
  7. Příznivě aspektovaný - cestování se ženou, zisk z obchodů, zprostředkovaných přáteli nebo příbuznými, užitek z cest; je-li vládcem zlá planeta se špatnou aspektaci - soudní pře, škody, zaviněné pobytem v cizině, daleké cesty ženy a jí hrozící nebezpečí od nepřátel.
  8. Nepříznivě aspektovaný - těžké onemocnění na cestách, v cizině, popřípadě i smrt, soudní pře, pronásledování, je-li vládcem Uran, Saturn nebo Mars; je-li vládcem dobrá planeta, události se tolik neprojeví.
  9. Příznivě aspektovaný - úspěch v náboženských názorech a záležitostech, studijní cesty, s příbuznými, velmi příznivý čas pro studium; při nepříznivé aspektaci opak.
  10. Příznivě aspektovaný - pocty a povýšení následkem vykonání cesty vědeckého rázu a vykonáním určité vědecké práce, nových objevů. Zisk z obchodů, literárních prací, které jsou spojeny s dlouhými cestami. Je-li vládcem zlá planeta s nepříznivou aspektaci, znamená vše opak.
  11. Příznivě aspektovaný - šťastné cesty, nová přátelství uzavřená v cizině, na cestách; je-li vládcem zlá planeta - ztráty obchodní v cizině, poškození, způsobené přáteli.
  12. Nepříznivě aspektovaný - nepřátelství v cizině, hádky s příbuznými, neúspěchy v soudních procesech, žalářování v cizí zemi; je-li vládcem Jupiter nebo Venuše, jsou události méně působivé.

 

 

10. dům

  • Planety v 10s:
    1. Saturn nepříznivě aspektovaný - náhlé nepříjemné události, bankrot, konkurs, vězení, potupení cti.
    2. Mars nepříznivě aspektovaný - nesváry pro peníze, nepříjemnosti s vojenskými osobami, špiony, nemoce a úrazy, hlavně u matky.
    3. Jupiter příznivě aspektován - nová zaměstnání, povýšení, pocty
    4. Slunce - dává moc, vyznamenání sociálně nadřazenými osobami
    5. Venuše - povýšení, úspěch pomocí žen
    6. Merkur - úspěch ve studiu, obchodě, vědě
    7. Luna - užitek a povýšení spjaté se záležitostmi týkajících se obchodů, žen, vody, též výnosné cesty a změny pobytu.
    8. Bod štěstí - bohatství získané z povolání, vyznamenání.
  • Je-li Mars v 10s v kvadratuře nebo opozici s vládcem zrození - velké životní těžkosti a je-li nepříznivě aspektován vládce 2r vládcem 10s - stálé ztráty v obchodě. Podobně Mars, nebo Merkur v 10s, nepříznivě aspektovány - mnoho práce a starostí v obchodě.
  • Zlé planety v kvadratuře nebo opozici se Sluncem nebo Jupiterem v 10s nebo v 2r - mnoho nezdarů.

 

Vládce 10r v solárním domě:

  1. Příznivě aspektovaný - osobní úspěch, autoritu u společníků, uznání od představených.
  2. Příznivě aspektovaný - úspěch ve veřejných záležitostech, obchodě, povýšení v povolání.
  3. Příznivě aspektovaný - obchodní cesty, končící úspěšně, příjmy od příbuzných, příjemné dopisy od představených; je-li vládcem Saturn, Uran nebo Mars, platí vše naopak.
  4. Nepříznivě aspektován - nemoc otce a prodělek v nemovitostech; při příznivé planetě a aspektaci platí opak.
  5. Příznivě aspektovaný - dobrý pokrok u dětí, mnoho veselých zábav, sportů (profesionalismus), štěstí při spekulacích, přízeň příbuzných se strany otce; při zlé planetě a nepříznivé aspektaci platí opak.
  6. Nepříznivě aspektovaný - onemocnění nadřízených, obchodní ztráty, ztráta zaměstnání vlastní nemocí; při příznivé aspektaci platí opak.
  7. Příznivě aspektovaný - výhra soudního procesu se spolumajiteli, uspokojení u ženy, obchodní přírůstek, úspěchy; při nepříznivé aspektaci a je-li vládcem zlá planeta, opak.
  8. Příznivě aspektovaný - vyhlídka na dědictví, dary; je-li vládcem Neptun, Uran, Saturn nebo Mars, nebezpečí smrti v povolání, velmi těžké ztráty v povolání, onemocnění a ztráta povolání.
  9. Příznivě aspektovaný - úspěchy v obchodě, zisk z dlouhých cest, vědy, literatury, přesídlení do dalekých krajů; při nepříznivé aspektaci opak.
  10. Příznivě aspektovaný - pocty, úspěchy v obchodě, povolání, povýšení, nové obchody; je-li vládcem Uran, Saturn nebo Mars značí vše opak.
  11. Příznivě aspektovaný - užitek z protekce, nová přátelství, hlavně z osob sociálně nebo v povolání nadřízených, úspěch s dětmi, napsání testamentu ve prospěch vlastních dětí. Je-li vládce Uran, Saturn nebo Mars, značí to ztráty v obchodě, mrzutosti s přáteli, nadřízenými, smrt přátel.
  12. Příznivě aspektovaný - obchodní cesty, vyznamenání od představených; při nepříznivé aspektaci nebo zlé planetě - urážky na cti, nepřízeň představených, často uvěznění pro nesprávné vedení obchodu.

 

 

 

11. dům

  • Dobré planety v příznivých aspektech v 11s - užitek a zisk od přátel, dobrodinců, mecenášů; při nepříznivé aspektaci - nevěrní přátelé. Je-li v 11s Slunce, Luna nebo Vzestupný uzel v příznivém aspektu - věrné přátelství; při Sestupném uzlu falešné přátelství. Je-li tam Slunce nebo Luna v kvadratuře nebo opozici se Saturnem nebo s Uranem - smrt přítele.
  • Mars jako vládce 1s, 5s nebo 11s, příznivě aspektovaný, značí úspěšné sjednání s přáteli a z toho plynoucí zisk; podobně, je-li Venuše vládcem 11r a nachází se v 11s.

 

Vládce 11r v solárním domě:

  1. Příznivě aspektovaný - chytří přátelé, užitek z nich, prospěch dětí a protekce pro ně; při nepříznivé aspektaci opak.
  2. Příznivě aspektovaný - zisk z peněz přátel, nová obchodní spojení, spojená s protekcí. Je-li vládcem Saturn, Uran nebo Mars, nutno dát pozor při půjčování peněz nebo zaručování se za přátele.
  3. Příznivě aspektovaný - přátelství uzavřené při cestování, úspěch v literárních pracích, návštěvy příbuzných; při nepříznivé aspektaci a zlé planetě pozor na svoji řeč.
  4. Příznivě aspektovaný - příznivý pro otce, který napíše testament příznivý zrozenému; při nepříznivé aspektaci dát pozor na dopisy, listiny, pohledávky, nekupovat nemovitosti, obzvláště je-li vládcem Neptun, Uran, Saturn nebo Mars!
  5. Příznivě aspektovaný - příchylnost dětí, které prospívají a jsou zdravé, obzvláště je-li vládcem Jupiter nebo Venuše. Je-li jím ale Saturn, Uran nebo Mars, je nutné dát pozor na děti a stranit se spekulací.
  6. Příznivě aspektovaný - štěstí v rodině, věrní sluhové, štěstí v povolání; je-li jím Saturn, přináší náhlé ztráty přátel smrtí. Je-li jím Saturn, buď opatrný při přijímání podřízených; je-li jím Mars, způsobuje mnoho nepříjemností způsobených osobami v domě nebo v obchodě.
  7. Příznivě aspektovaný - šetrnost a věrnost manžela, úspěch ve společenství, příznivé obchodní záležitosti, zisk z rozepří. Pro svobodné je možnost sňatku, nejméně však zasnoubení; při nepříznivé aspektaci značí vše opak.
  8. Příznivě aspektovaný - zisk z odkazu, testamentu, darů, které přinesli přátelé; při nepříznivé aspektaci nezačínat nové práce, vyhnout se spekulaci. Je-li vládcem Saturn, Mars nebo Uran, platí vše obráceně.
  9. Příznivě aspektovaný - zisk z dlouhých cest, nová přátelství uzavřená při cestování, hlavně s cizinci, štěstí v obchodě s cizími zeměmi, úspěch v literární práci; při nepříznivé aspektaci opak.
  10. Příznivě aspektovaný - úspěch, vyznamenání v povolání pomocí přátel, protekce, nové zaměstnání, splnění přání a nadějí; při nepříznivé aspektaci - zklamání, ztráty způsobené přáteli, poruchy a nepříjemnosti v úřadě a s přáteli.
  11. Příznivě aspektovaný - mnoho štěstí, nová přátelství, úspěch v obchodě; je-li vládcem Neptun, Uran, Saturn nebo Mars a nepříznivě aspektován - ztráta peněz v obchodě, hře, falešní přátelé.
  12. Nepříznivě aspektovaný - zrada přátel, nedosažitelná přání, neúspěchy v peněžnictví, smrt nebo neštěstí nepřátel; je-li Jupiter, Venuše vládcem - zlepšení poměrů.

 

 

 

12. dům

  • Dobré planety ve 12s - nepřátele sice mocní, ale málo škodliví.
  • Vládce 7s nebo 12s v kvadratuře nebo opozici s Uranem nebo Lunou - velká nebezpečí od nepřátel.
  • Je-li vládce soláru (1s) silnější než vládce 12s, zvítězí člověk nad svými nepřáteli; jinak platí opak.
  • Sestupný uzel ve 12s - mnoho zlých a silných nepřátel a vytrpění mnoha příkoří a nespravedlnosti. Vzestupný uzel ve 12s - nebezpeční nepřátelé, ale neškodní.
  • Mnoho planet ve 12s - mnoho nepřátel.

 

Vládce 12r v solárním domě:

  1. Nepříznivě aspektovaný - mnoho osobních nepřátel, starostí, náchylnost k nehodám, nepříjemnosti s podřízenými, nepřátelé způsobení vlastní pomstychtivostí a bezmyšlenkovitostí, obzvláště jsou-li Uran, Saturn, nebo Mars vládci 12r. Jsou-li vládce 12s a vládce zrození ve vzájemném nepříznivém aspektu - mnohé nepřátelské nízké osoby.
  2. Nepříznivě aspektovaný - strach z nepřátel, peněžitých transakcí.
  3. Nepříznivě aspektovaný - nepřátelství v příbuzenstvu; je-li vládcem Mars nebo Uran - ztráty na cestách krádeží, nepříjemnosti s příbuznými.
  4. Nepříznivě aspektovaný - nepřátelství s otcem; je-li to Saturn, vydědění, ztráta majetku; varovat se před koupí nemovitostí, nebezpečí ohně, vody a jimi způsobené ztráty, často smrt rodičů, hlavně otce.
  5. Nepříznivě aspektovaný - hádky a rozepře mezi dětmi, starosti o ně, ztráty spekulacemi, nebezpečí úrazu při zábavě, sportu.
  6. Nepříznivě aspektovaný - loupež způsobená podřízenými osobami, špatné zdraví, nebezpečí zůstat v nemocnici, nepříjemné oplétačky se soudy.
  7. Nepříznivě aspektovaný - mnoho nepřátelství zaviněných jednáním ženy, nepříjemnosti v manželství skrze sluhy, podřízené, podvody, nevěra partnera v manželství; vše se jeví méně působivě, je-li vládcem dobrá planeta.
  8. Nepříznivě aspektovaný - těžké nemoce, ztráty v soudních rozepřích, nebezpečí života a jeho ohrožení od nepřátel, zvláště při cestování.
  9. Nepříznivě aspektovaný - nepřátelé na cestách, ztráty, škody a neúspěch v literárních a vědeckých pracích a škody způsobené podvodnými spoluobchodníky. Často přivádí na mizinu.
  10. Nepříznivě aspektovaný - škody a neúspěchy v povolání, obchodě, zaviněné nepřátelskými nadřízenými, uvěznění pro nepoctivé vedení obchodu a velké škody z obchodních cest; je-li vládcem Jupiter nebo Venuše, platí totéž, ale vše napraví.
  11. Nepříznivě aspektovaný - mnoho škod způsobených přáteli, kteří se spojili s nepřáteli, poškození v obchodě, povolání, velké nepříjemnosti.
  12. Nepříznivě aspektovaný - mnoho nebezpečí na cestách, upadnutí, nehody, žalář, těžká nemoc, duševní poruchy a z toho plynoucí uzavření do ústavu, je-li vládcem Luna, Neptun nebo Uran.

 

Samozřejmě, že se při prognóze neřídíme přesně podle pravidel, nýbrž upravujeme je od případu k případu tak, aby vyhovovaly individualitě daného člověka.

 



[1] V další části budeme označovat domy jenom číslicemi a vynecháme slovo „dům“; jedná-li se o dům v radixu, označíme jej např. „3r“, kdežto dům soláru označíme např. „8s“.