Orbisy v synastrii

30.09.2018 12:25

Diane Eddington

Ukázka z její druhé knihy: Top 10 Best Synastry Aspects
 

Důležitost orbisů

Důležitou součástí synastrie je princip orbisů a počet stupňů mezi planetami. Pokud máte např. Měsíc v Kozorohu na 10° a já mám Venuši v Kozorohu na 16°, je orbis šest stupňů, což je vzdálenost mezi našimi dvěma planetami. K tomu, aby synastrie „fungovala“ mezi partnery, musí být orbisy mimořádné malé a těsné. Mezi astrology je dost nesrovnalostí ohledně orbisů a není jasná shoda, pokud jde o ideální hodnotu. Někteří astrologové uvažují orbisy až do 10°, zatímco jiní omezují orbisy na 5° nebo i méně. Nicméně se astrologové obecně shodují, že čím menší je orbis, tím větší je jeho účinek.

 

Osobně používám maximálně tři stupně pro všechny aspekty v synastrii, které obsahují vnější planetu nebo úhel . Např. pokud je Slunce v konjunkci s Plutem, Uranem nebo Neptunem, nesmí být orbis větší než tři stupně. Pokud je Slunce v konjunkci s Měsícem, Venuší, Marsem nebo Asc či DC, může být orbis pět stupňů. Účelem menších orbisů je soustředit se na nejdůležitější aspekty ve vztahu a zvětšit orbis u vnějších planet má význam pouze tehdy, když těsně aspektují osobní planetu.

 

Mezi 0° a 2° je zanedbatelný rozdíl, ale patrný rozdíl je mezi 0° a 10°. Když je orbis velký, romantické pocity ztrácí na intenzitě nebo nejsou vůbec přítomny. Oba partneři pocítí účinek dvoustupňového orbisu v synastrii, ale pětistupňový orbis je pochybný. Ve skutečnosti, když orbisy přesahují pět stupňů nezahrnuji se vůbec do výkladu. Planety s těsnými aspekty vytvářejí intenzivní pocity, a to je to, co potřebujeme v milostných vztazích. V synastrii požadujeme silné, intenzivní, vzájemné pocity a ty přicházejí pomocí těsných orbisů.

 

Používání těsných orbisů se může zdát omezující a nezahrnuje všechny aspekty v synastrii. Ale pokud sledujete orbisy nad 5°, začnete se chytat stébla a naděje, že je tu něco romantického. Pokud můžete přijmout pět stupňů, tak proč potom ne šest? Nebo osm? V záležitostech lásky se držíme naděje, ale větší orbis dává často naději falešnou, že se pociťuje láska, ačkoli tomu tak není. Orbis může být po prvním přečtení v synastrii rozšířen, když vztah pokračuje nebo když astrolog rozšiřuje své znalosti. Podobnosti existují v každém znamení horoskopu, a dokonce i s 28° orbisem Slunce ve Vodnáři a Marsem v Panně budete pociťovat příbuzný vztah s panenskou Venuší atd., prostřednictvím znamení. Stejné znamení zvěrokruhu sdílí společné rysy bez ohledu na jeho orbis k dalším planetám, ale k milostnému vztahu je třeba malých orbisů, aby milostné city zůstaly intenzivní. Studujete-li synastrii mezi sourozenci, rodiči a dětmi nebo dobrými přáteli nezáleží tolik na orbisu, protože tam není žádná romantika. Nicméně k milostnému vztahu je nezbytné uvidět aspekty od 0° do pěti stupňů.

 

V natální astrologii i synastrii spočívá přesnost výkladu horoskopu na znalosti správného času narození obou partnerů. Synastrický horoskop páru a nativitu nelze přesně vyložit, pokud chybí čas narození nebo je nesprávný. „Přesnost interpretace nemůže být větší než přesnost času narození, data, zeměpisné šířky a délky použité k vytvoření horoskopu.“ (March) Chcete-li znát správné porovnání (synastrii) s jinou osobou, musíte použít všechny způsoby na zjištění času narození, pokud není známý. Z mnoha platných důvodů neznají mnozí lidé svůj čas narození, ale informace mají často rodiče, sourozenci nebo jiní příbuzní, případně jsou v rodném listě.

 

Neznámý čas narození způsobí, že neznáme znamení Měsíce, ascendent, descendent a pozice domů. Synastrie se hodně spoléhá na tyto aspekty horoskopu, aby uviděla dynamiku vztahů a „tyto body lze spočítat pouze na základě známého času narození“ (Howe). Někteří astrologové nebo fandové se pokouší vykládat synastrii nebo nativitu bez známého času narození, ale tito astrologové se nedrží osvědčených oborových pravidel. A neudělají nic užitečného pro podporu astrologie jako spolehlivé a fungující metody. Jen proto, že někdo požaduje synastrický horoskop, neznamená, že je dobré ho vytvářet. Nepřesný horoskop může vést k chybným výkladům a závěrům a je velmi spekulativní. Astrologie je ve skutečnosti velmi spolehlivá a efektivní, pokud jsou data spolehlivá a pracujeme se správnými údaji. Je neférové vůči párům a jiným, kteří mají zájem o synastrii, uvádět horoskop a jeho interpretaci, pokud není známý čas narození.

 

Astrologové někdy používají k vytvoření nativity techniku nazývanou rektifikace nativity. Rektifikace zahrnuje dotazování se na řadu osobních otázek, aby se vytvořila časová osa důležitých událostí, které mohou naznačovat čas narození. Technika rektifikace je zjevně neúčinná, protože neexistuje žádný způsob, jak zjistit, kdy se někdo narodil na základě průzkumných otázek. Techniky rektifikace se také značně liší a žádní dva astrologové se neptají na stejné otázky, aby vytvořili časovou osu. Čas nativity bez přesného času narození může být odhadnut „od boku“ (čas stanovíme na poledne, ale informace jsou mimořádně obecné, protože skutečné astrologické údaje nejsou známy. Čas narození ovlivňuje všechna důležitá data v horoskopu - 1. dům, pozici ascendentu a descendentu, MC (medium coeli), pozice domů, vládce, znamení Měsíce a hroty domů. Je chybné pouštět se do astrologie a zejména do synastrie bez 1) času narození, 2) data narození a 3) místa narození…

 

 

 

O autorce

Diane Eddington je expertkou na synastrii se zájmem o vztah astrologie, sociologie a jungiánské psychologie. Absolvovala postgraduální studium psychologie a knihovnictví a zabývá se synastrickými výklady. O astrologii a psychologii ji můžete psát na starmoonsigns@gmail.com

Bibliografie:

  • Star Synastry: The Power of the Astrological Conjunction (2014)
  • Top 10 Best Synastry Aspects (Star Synastry Book 2) (2015) (O deseti nejlepších aspektech v synastrii, které podporují milenecký vztah)
  • Top 10 Worst Synastry Aspects (Star Synastry Book 3) (2017) (O deseti nejhorších aspektech pro milenecký vztah, které vedou k rozbití vztahu, k odloučení a k rozvodu).
 
Přeložil: Jaroslav Holeček 2018