Parany

15.12.2018 17:45

PARANY: ZÁKLADY

 

Při rekonstrukci způsobu, jak se v astrologii nejspíše používala obloha a hvězdy, nemůžeme jednoduše hledat původní příběhy a významy a používat je v moderních technikách. Prvním důležitým krokem je porozumět původním metodologiím, které používali naši starodávní předchůdci. Jak již bylo řečeno, matematický systém používaný starými hvězdáři je to, co se nazývá parany. Jedná se o jednoduchý koncept. Představte si, že máte 360 ​​° jasný výhled na obzor a je hvězdná noc. Pokud se podíváte na východ, uvidíte, jak hvězdy vycházejí. Budou vycházet na polovině kruhu obzoru, a to nejen na východě.

Když pozorujete hvězdu, která vychází severovýchodně od vás, může současně vycházet další hvězda na jihovýchodě. Tyto dvě hvězdy, které současně vycházejí, mají paranský vztah (viz obrázek 3, níže), aspektují linii horizontu, který je přímkou, která hvězdy propojuje.  Stejně tak může hvězda vycházet, jako zapadat. Tyto dvě hvězdy jsou také v paranském vztahu.

Takže pokud pozorujete východ Měsíce, a právě když Měsíc kříží horizont[1], si všimnete, že na jihovýchodě také vychází jasná hvězda, pak se říká, že Měsíc je s touto hvězdou v paranu. Jsou spojeny linií obzoru. Stejná situace může nastat s jasnou hvězdou zapadající na severozápadě. Měsíc může být v paranu s touto hvězdou. Viz obrázek 4 (str. 16).

Důležitým bodem je, že je použit celý kruh obzoru, ne jenom východní a západní body ekliptiky. Stonehenge v Anglii je monument, který podporuje využití celého kruhu obzoru. Pokud by se používaly pouze hvězdy na ekliptice nebo v jejich blízkosti a zbývající část oblohy byla ignorována, by byl Stonehenge spíše dvěma paralelními zkříženými kamennými trámy než kruhem, tak jak je. Toto uspořádání, jinými slovy, znamená, že lidé v Anglii před Druidy pracovali s parany.

Bernadette Brady - Book of Fixed Stars

Překlad: J. Holeček 2011

POZNÁMKA překladatele: Parany počítá astrologicky program Solar Fire.
 


[1] Známý jako zdánlivý východ.