Pluto do Vodnáře (!)

15.02.2023 12:05

Pluto ve Vodnáři - tranzit

Stefan Hofbauer

 

Po přibližně 15 letech v Kozorohu začíná v roce 2023 postupný vstup Pluta do Vodnáře. Tato změna znamení proběhne ve třech krocích. V roce 2023 Pluto nejprve přejde na zhruba tři měsíce do Vodnáře a poté se na něco málo přes sedm měsíců vrátí do Kozoroha. V roce 2024 zůstane ve Vodnáři více než sedm měsíců a na podzim se na dva a půl měsíce vrátí do Kozoroha, odkud 19. listopadu 2024 definitivně a natrvalo přejde do Vodnáře.

Když tranzitující Uran, Neptun a Pluto poprvé vstoupí do nového znamení zvěrokruhu, jsou s touto energií často spojeny pozoruhodné historické události. Například případy sexuálního zneužívání v katolické církvi, které se od poloviny 90. let, kdy Pluto vstoupil do znamení Střelce, dostávaly stále více na veřejnost, nebo velké zemětřesení ve Fukušimě, k němuž došlo ve stejné době, kdy Uran přecházel do znamení Berana.

Zejména u Pluta, který zároveň značí nevědomé proudy, potřeby a tabu, můžeme často až zpětně posoudit, co se během jeho průchodu znamením skutečně změnilo. Zpětně tak můžeme vidět, že Pluto ve Střelci měl mnoho společného se sexuálním zneužíváním (Pluto) v církevních institucích (Střelec), ale také s rozkvětem (Pluto) globalizace (Střelec), který utrpěl náhlý útlum s bankrotem Lehmannovy banky, téměř současně s tranzitem Pluta do Kozoroha v roce 2008. Při Plutonově průchodu Kozorohem jsme byli svědky toho, jak se mnoho hierarchických institucí a zavedených struktur dostalo do potíží, ale neodvážil bych se v této době provést konečné hodnocení Plutonova vlivu, když byl v Kozorohu. Pravděpodobně to bude mnohem jasnější po konečném přechodu Pluta do Vodnáře.

Data přechodu

  • Pluto v Kozorohu do 23. 3. 2023
  • Pluto poprvé ve Vodnáři: od 3. 3. 2023 do 6. 11. 2023
  • Pluto zpět v Kozorohu: 11.6.2023 až 21.1.2024
  • Pluto opět ve Vodnáři: od 1. 1. 2024 do 2. 9. 2024
  • Pluto opět v Kozorohu: 2.9.2024 až 19.11.2024
  • Pluto konečně ve Vodnáři: 19.11.2024

 

Po svém posledním vstupu do Vodnáře zůstane Pluto v tomto znamení ještě asi 20 let, než se v roce 2043-44 přesune do znamení Ryb. Vzhledem ke své vysoce eliptické dráze se Pluto v každém znamení od Střelce zpomaluje. Zatímco ve Štíru setrval pouze 11 let, jeho tranzit znamením Střelce trval již 13 let a Kozorohem asi 15 let. Nejpomaleji se pohybuje znameními Berana až Blíženců, v každém z nich se zdrží asi 30 let.

Pluto bylo objeveno v roce 1930, kdy se nacházelo právě na 18 stupních Raka. To také znamená, že žádný dnes žijící člověk nezažil Pluto ve znameních zvěrokruhu od Vodnáře po Blížence. To je důležité, protože v mundánní astrologii předpokládáme, že nová nebeská tělesa jsou objevována, když lidstvo překročí určitý práh vědomí. Plutonská energie se dostala do centra kolektivní pozornosti v roce 1930. Je pravda, že je (plutonská energie) často spojována s nástupem národních socialistů a s jaderným štěpením (plutoniem) a je interpretována převážně negativně. Nyní se však domnívám, že je to poněkud příliš povrchní. Pluto má co do činění především s představami, idejemi, propletenci a tabu. Čím je člověk nevědomější, tím je jeho život nebezpečnější a tím je někdy nebezpečnější pro ostatní. Pro kolektiv lidstva může mít objev Pluta co do činění především se zkoumáním nevědomí.

Všude, kde Pluto tranzituje v individuálním horoskopu, se musíme vypořádat s oddělenými částmi osobnosti, se stínovými projekcemi a se vším nehezkým v nás. Pouze tam, kde to vůbec nemůžeme vydržet, potřebujeme psychologické mechanismy disociace a projekce nepřítele. A na tomto pozadí se může stát vysvětlitelným i fenomén totalitních ideologií. Také mánie pronásledování, tušení spiknutí a obecná nedůvěra k druhým lidem často souvisí mnohem více s individuálními obavami, prožitým ponížením a urážkami než s vnějšími nepřáteli. Pocity moci a bezmoci jsou rovněž doménou Pluta. Tam, kde se sám cítím obzvlášť bezmocný, rád tuším spiknutí, protože tak mohu obnovit pocit moci, chytrosti a vlastní zdatnosti.

 

První pokus o výklad

Zdá se, že s Plutem ve Vodnáři je spojeno mnoho očekávání. Zatímco někteří očekávají konečný úpadek a zkázu naší kultury, jiní jsou plni naděje s ohledem na údajně nastupující vodnářský věk, v němž bude vše v harmonii a lásce. Taková očekávání či předpovědi vypovídají hodně o lidech, kteří je vyslovují, ale stejně dobře nevypovídají nic o astrologických souvislostech.

V souvislosti s Plutem ve Vodnáři se astrologové také velmi rychle zmiňují o Francouzské revoluci, která se odehrála během posledního pobytu Pluta ve Vodnáři. Francouzská revoluce se však odehrála až 12 let po prvním vstupu Pluta do Vodnáře. A je také trochu zvláštní, že astrologové se zdají být negativně zaujatí. Bias (předsudek, zaujatost) je termín používaný ve vědě pro označení systematické chyby. Když astrologové vykládají konstelace v mundánní astrologii, první, co udělají, je, že se podívají do efemerid, kdy se tato konstelace vyskytla dříve. Na tom není nic špatného, protože pokud víme, lidé to dělají už nejméně 4000 let. Zdá se však, že většina mundánních astrologů vždy hledá pouze války, povstání, revoluce, epidemie a přírodní katastrofy, pokud jde o události z minulosti. Málokdo se ptá, jaký byl pozitivní výsledek historické konstelace a jaký mohl být její potenciál. Ta druhá otázka je vlastně zajímavější, pokud si ji klademe jako astrologové. V opačném případě se vystavujeme riziku, že do budoucnosti budeme vždy promítat pouze své vlastní projekce, přání, obavy a úzkosti.

Z astrologického hlediska souvisí Vodnář s tématem změny. Jestliže Kozoroh byl o pevných strukturách, zákonech a pravidlech, Vodnář je o porušování pravidel, vyrovnávání rozdílů, spravedlnosti a svobodě. Pokud se podíváme na důsledky posledního tranzitu Pluta Vodnářem (1777-78 až 1798), přinesl například konec stavovské společnosti, jasnou odluku církve od státu, byla formulována lidská a občanská práva a zavedena svoboda obchodu. Pro vládce to musela být dosti nepříjemná doba. Myšlenka svobody a rovnosti se rozšířila do celého světa a přiměla některé královské rody k ještě restriktivnějším a brutálnějším opatřením vůči vlastním poddaným. Docela podobné tomu, co dnes zažíváme například v Íránu nebo v Rusku[1].

Podle mého názoru se nesmíme dopouštět chyby, když vyčleňujeme jednotlivé historické události a považujeme je za jediný projev určité astrologické konstelace. Dějiny i lidstvo samo jsou mnohem složitější. Se vstupem Pluta do znamení Vodnáře nevypukne okamžitě totální chaos, ani věčný světový mír a čirá blaženost. Vstup Pluta do Vodnáře nám přinese nové myšlenky, nová témata a nová zaměření. Budeme si více uvědomovat nerovnost a nespravedlnost. Zaměříme se na nezávislost a svobodu, emancipaci, obnovu, decentralizaci a vytváření sítí.

Zpochybníme mnoho dosavadních hodnot, včetně forem vlády, hierarchie v podnicích, dosavadních byrokratických procesů, mezinárodních smluv, ale také strukturu samotného světa. Tím posledním mám na mysli fyzický pohled na povahu věcí. A ano, pokud je nerovnováha na některých místech příliš velká, může to také vést k revolucím a povstáním. Za vodnářskou bychom mohli považovat i strukturu internetu a sociálních médií. Je pravda, že se objevují i snahy centralizovat data nebo dokonce dostat informace na internetu pod kontrolu. Protože se však vše může kdykoli zviditelnit, obvykle se to příliš dlouho nedaří. Pluto by tak mohl způsobit revoluci i v samotném internetu a poukázat na obzvláště nepěkné stránky této nové technologie a v lepším případě je pomoci překonat.

V tom nejlepším případě se lidstvo samo promění v kooperující společenství. Možná konečně pochopíme, že války nefungují, že výměna, komunikace a solidarita jsou lepším řešením. Možná jsou současné krize (Corona, energetická krize, inflace, nedostatek pracovních sil, klimatická krize) dostatečným důvodem k tomu, abychom si uvědomili, že společným úsilím můžeme dosáhnout více. Z psychologie však víme, že k transformaci a rozvoji může dojít pouze tehdy, pokud se budeme poctivě a bez klapek na očích dívat na to, co se děje právě teď. Dokud se budeme chovat, jako by žádné problémy neexistovaly, nebo si budeme něco nalhávat, k žádné transformaci nemůže dojít.

 

Současný cyklus Uran-Pluto

 

V letech 2012 až 2015 jsme sedmkrát zažili přesnou kvadraturu Urana a Pluta. Jednalo se o průlomovou krizi cyklu, který začal v roce 1966-7 ve znamení zvěrokruhu Panny. Se vstupem Pluta do znamení Vodnáře se dostáváme k podobné energii, a to nejen proto, že Pluto ve Vodnáři sám o sobě obsahuje planetární téma Uran-Pluto, ale také proto, že Pluto je počínaje rokem 2024 téměř šest let v trigonu s Uranem[2]. Tento trigon je v orbisu necelých 5 stupňů od léta 2024 a opustí jej až v létě 2029. Od roku 2026 do roku 2028 se trigon stává přesným celkem pětkrát, ale i v létě 2025 je již trigon tak blízko, že k přesnosti chybí pouhých 7 minut oblouku. Můžeme tedy právem říci, že trigon Urana a Pluta bude kromě dalších důležitých konstelací, jako je konjunkce Saturn-Neptun v letech 2025-6, utvářet celý zbytek dekády od léta 2024.

Pluto-Uran je energie extrémů. Za takových konstelací se vůbec nechceme držet status quo. Vzpomeňme si na revoluční energii šedesátých let! Rovnost pohlaví, ekologičtější pohled na svět, svobodnější zacházení se sexualitou, velmi rozšířené odmítání války a opětovný nástup spirituality, to byla některá témata té doby. V některých oblastech se již mnohé podařilo a v jiných jsme na dobré cestě. Ale samozřejmě je toho ještě hodně, co je třeba udělat. Zejména v letech 2024 až 2029 by zde mělo být možné učinit mnoho konstruktivních kroků. Rostoucí trigon cyklu je o tvůrčím vyjádření a konkrétním uplatnění ve vnějším světě. Energie Urana a Pluta zde do sebe vplývají mnohem harmoničtěji, než by tomu bylo v případě kvadratury (Rudhyar, 1980[3]).

Pluto ve Vodnáři nám obzvlášť jasně ukazuje, kde existuje nerovnost, nespravedlnost a nesvoboda. Žijeme také v kolektivní plutokracii, kde o dění již nerozhoduje politika, ale velmi mocné korporace. O některých z těchto tahounů za nitky v pozadí veřejnost ani neví. Se vstupem Pluta do znamení Vodnáře se situace automaticky nezlepší, ale pozornost světa se na tyto problémy přesune. Na konci nelehké cesty by měl být svět mnohem spravedlivější, rovnější a svobodnější, než tomu bylo do začátku roku 2020.

 

O autorovi:

Mag. Stefan Hofbauer se narodil v prosinci 1970 v Hornu v Dolním Rakousku. V polovině 90. let se začal zajímat o astrologii, kterou od roku 1997 prohluboval samostudiem. Do roku 2013 disponoval rozsáhlými astrologickými znalostmi, které ještě strukturovaněji podložil dvouletým školením na Sarastro College (www.sarastro.at), které absolvoval v roce 2015. Již v roce 1999 zveřejnil své první astrologické webové stránky, které byly dostupné na stále aktuální adrese hofastro.com.

Astrologie je pro něj především mocným nástrojem pro sebepoznání a překonávání krizí prostřednictvím lepšího porozumění. Dále se věnuje astrologickému výzkumu a propojování psychologických a astrologických poznatků.

 

 

https://www.astro.com/astrology/in_plutowassermann_e.htm

https://hofastro.com/pluto-in-wassermann-der-uebergang/

 



[1] Bias ale evidentně platí i pro autora článku, který postřehuje „přitvrzování“ v Rusku a v Iránu a nikoli současně  i na Západě (zavádění cenzury, restrikce proti opozici, která je nedemokraticky označena za nesystémovou). Pozn. překladatele.

[2] Uran v trigonu s Plutem bude poprvé 18. 7. 2026, viz obrázek.

[3] Rudhyar, Dane und Leyla, Astrological Aspects. A Process Oriented Approach, Aurora Press, 1980.