Bhrigu bindu

28.04.2008 12:48

 

 

Záhadná ' Nádi džjótiša' je  jedinečný systém astrologie vyvinuté velkými mudrci před mnoha staletími. Dokonce i dnes existuje mnoho cenných rukopisů na které „padá prach“ ve východních knihovnách v Barodě, Pune, Madrasy Mysore, Trivandrum, Varanasi atd. Rukopisy tohoto systému obsahují jisté techniky, použitelné v prognostické astrologii, které těžko nalezneme v jiných zdrojích. Úsilím některých moderních intelektuálů majících hluboký zájem o astrologii, jako je Chandulal S. Patel, různé Nadi Granthas a vzácné staré knihy byly převedeny do devanagari a angličtiny z místních jazyků. Jejich úsilí vyneslo na světlo mnoho principů pro mnohé dosud neznámé. Výzkum těchto principů je potvrzuje v praxi.

 

Jeden takový princip nazývaný 'Bhrigu - Nandi Nadi' je predikce tranzitů planet na imaginární střední bod mezi Ráhu a Měsícem, který je známý jako Bhrigu- bindu. Ten vypočítáme nalezením jak daleko Měsíc postoupil od Ráhu, po poslední konjunkci v radixu. Tento bod je velmi citlivý. Když nějaká planeta, blahodárná nebo zlá (včetně Ráhu a Kétu) tranzituje tento střední bod, nějaká příznivá nebo nepříznivá událost se uskuteční. Účinky tranzitu „konjunkce jsou silnější“ jiným aspektem. Když dvě nebo více blahodárných planety tranzituje současně Bhrigu- bindu, závažnost příznivého výsledku se velmi zvyšuje. Stejným způsobem, když dvě nebo více zlovolných planet tranzituje tento bod, zvyšuje se závažnost nepříznivých výsledků.

 

Princip je založený jen na ose Ráhu - Měsíc, a z toho důvodu může také být užíván těmi, kteří znají jen přibližně čas svého narození.

Konjunkce nebo další aspekty různými planetami na Bhrigu - bindu může přinést následující výsledky:

 

  • Jupiter: Tato pomalu se pohybující blahodárná planeta může dát příznivé výsledky jako pokrok ve studiích; narození sourozence; získání zaměstnání; manželství; narození dítěte; povýšení ve službě; zisky v obchodě; expanze v průmyslu; významná cesta; zotavení se z dlouhé choroby; splnění dlouho odkládaných tužeb atd.

 

  • Merkur a Venuše: Tyto rychle se pohybující prospěšné planety mohou dát příznivé výsledky jako setkání s příbuznými po delším čase; nějaké zisky; krátké cesty; slavnosti a radost z důvěrných vztahů atd.

 

  • Saturn: Tato pomalá, zlá planeta může způsobit dlouhou chorobu; neshodu s partnerem; jeho chorobu nebo ztrátu; náhlou ztrátu bohatství; smrt blízkého příbuzného; poškození nás samých; atd.

 

  • Slunce a Mars: Tyto rychle se pohybující zlé planety mohou způsobit méně důležitou chorobu nebo zranění; dočasné odloučení od blízkých příbuzných; ztrátu peněz; hádky nebo nedorozumění atd.

 

  • Ráhu a Kétu: Může způsobit příznivé nebo nepříznivé výsledky, náhlé, významné a z nečekaných zdrojů; kousnutí hadem nebo jedovatým hmyzem; duševní utrpení; domovní prohlídku nebo exekuci; krádež cenností; týraní, degradaci nebo omezení služby; rodinné neshody; nedorozumění s partnerem.

 

ZDROJ

Přeložil J.Holeček