Kruciální bod pro interpretaci domů - S.Arroyo

28.04.2008 13:18

 

 

Planety, které jsou v konjunkci s vrcholem domu v orbisu 6°, jak před ním, tak za ním, by měly být považovány za výjimečně působivé pro daný dům.

Například je-li hrot 5. domu na 24° Střelce a Venuše na 18° Střelce, Venuše je v konjunkci s hrotem 5. domu. Ačkoli většina tradičních astrologů by toto postavení interpretovala jako Venuši ve 4. domě - tento starý přístup předpokládá, že domy jsou oddělené malé boxy životních činností, které náhle začínají i končí. Nicméně zkušenost učí, že domy jsou pole zkušenosti stejně jako energetická pole - které se postupně vyvíjejí, vrcholí a potom jejich síla klesá. *)

 

Asi nejdůležitější je toto interpretační pravidlo při správném pochopení konjunkce k linii horizontu, to je když  planeta je v konjunkci s Ascendentem nebo DC. Nesčetněkrát jsem slyšel lidi říkat, často s nejistotou v hlase, věc jako: "já mám ve 12. domě Mars, ale působí jako v prvním domě"; nebo "já nemám nic v 7. domě, ačkoli Saturn je v šestém jen 4° od hrotu 7. domu a Saturn v 7. domě by dával smysl, jestliže pozorujete můj život."  Mohlo by se říci jestliže to chodí jako kachna a kváká jako kachna, tak to pravděpodobně je kachna. Tito lidé mají v prvním domě Mars a v 7. domě Saturn!

 

Každá planeta, která je v konjunkci s Asc nebo DC v orbisu 6° může být považována za planetu v 1. nebo v 7. domě. Tato planeta proto tedy reprezentuje dimenzi zážitku, který je zásadně důležitý, a někdy dokonce dominantní, v individuálním kompletním životním výhledu. Podobně i každá planetární konjunkce s MC nebo s jeho protějším bodem - IC, má rovněž důležitý vliv na motivaci, reputaci, bezpečnost, vliv rodičů a na všechny záležitosti desátého a čtvrtého domu.

 ------------------------

*) Závěry  výzkumu M. Gauquelina mají tendenci potvrdit význam konjunkcí s vrcholy domů, i když je planeta před hrotem domu.